header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Dispuutgezelschap Vereniging Saturnus Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Dispuutgezelschap Vereniging Saturnus Nijmegen
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1917 - 1977
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Dispuutsgezelschap Vereniging Saturnus Nijmegen is opgericht op 30 november 1917 als "vereniging van belangstellenden in artistiek en intellectueel leven". Onduidelijk is of de naam Saturnus verwijst naar de god uit de Romeinse mythologie of dat de vereniging vernoemd is naar de planeet. De van huis uit protestantse vereniging telde aanvankelijk 25 leden, mannen en vrouwen. Men kon via ballotage lid worden.

In 1967 dreigde opheffing van de vereniging door daling van het ledenaantal en van het aantal georganiseerde lezingen. Een meerderheid van de leden sprak zich echter uit tegen opheffing. Men probeerde jongere leden te werven, ook uit katholieke hoek en om meer discussie in te brengen in de lezingenavonden. Ook bracht men het aantal geplande lezingen per seizoen terug. Uiteindelijk mochten deze maatregelen niet baten: tegelijk met de viering van het 60-jarig bestaan van het gezelschap op 16 november 1977 werd Saturnus opgeheven.

Taken en activiteiten

Activiteiten van de vereniging bestonden uit het organiseren van lezingen bij de leden thuis door vooraanstaande personen over uiteenlopende onderwerpen van filosofisch-wetenschappelijke aard.

Locatie

-:Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Judith van Santen. (2014)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden