Elisabeth Maria Kok

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Elisabeth Maria Kok was de derde in de reeks portretten over oorlogsdoden Nijmegen. Zij vertegenwoordigde de slachtoffers van de bevrijding

In de week voor kerst, lag het sinds 20 september 1944 bevrijde Nijmegen, net als in de maanden daarvoor, onder Duits granatenvuur.

Op 20 december 1944 kwamen zes mensen om het leven en werd onder meer de Merelstraat in de wijk Wolfskuil getroffen. Daar, op het adres Merelstraat 1, kwam de 23-jarige Elisabeth Maria Kok om het leven. Haar vriendje, een in Nijmegen gelegerde Engelse soldaat, stierf dezelfde dag in Kleef. Het is een tragisch verhaal, dat zich afspeelde in de frontperiode, een chaotische tijd, waarin Nijmegen ondanks de bevrijding en de alom aanwezige Geallieerde militairen, als stad voortdurend werd herinnerd aan het feit dat de oorlog nog niet voorbij was.

Zie voor meer informatie: Artikel over Kok op www.oorlogsdodennijmegen.nl.

De presentatie is gemaakt door Jeroen Arts, Ruud Klomp en Sophie Mulders, drie masterstudenten van de opleiding Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen, in samenwerking met de werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen.

{{#ev:youtube|8DOZn2V8xmE}}

Portretten oorlogsdoden

Van de onderstaande Nijmeegse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn portretten gemaakt door www.oorlogsdoden.nl. Zie voor meer informatie: Portretten oorlogsdoden. {{#ask:

format=ul

}}
Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...