Erepenning voor Menslievend Eerbetoon

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is de oudste en belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden die zijn verricht buiten een strijd. De onderscheiding wordt verleend aan ‘hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering’. Er bestaat een bronzen, zilveren en gouden uitvoering.

Naar de startpagina over onderscheidingen

Youri Uil

In 2017 heeft Youri Uil de onderscheiding in het brons ontvangen voor het redden van een vrouw in Nijmegen. Op 18 mei 2017 zag hij op zijn dagelijkse route vanuit school op de spoorwegovergang bij de d'Almarasweg een vrouw vaststaan met haar scootmobiel. Terwijl de spoorbomen al omlaag zijn, redt hij de vrouw ternauwernood van de naderende trein.

Silami Karatas

Op 22 maart 2022 ontving de heer Sel Karatas een Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Brons uit handen van burgemeester Hubert Bruls. Karatas zette in de winter van 2020 zijn leven op het spel door in het donker een jongeman te redden uit een brandende auto op de A73 bij Heumen.