header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ermerins, Willem

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Ermerins, Willem
Andere naam (namen):

Geboortedatum: 1802
Overlijdensdatum: 1850
Persoonsarchief
Het archief/de collectie van deze persoon is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Levensloop

Willem Ermerins werd geboren in Zierikzee op 29 januari 1802 als zoon van de medicus Robbert Carel Ermerins en Helena Maria van Adrichem. Over zijn opleiding en geregeld beroepsleven is weing bekend. In 1835 werd hij als lidmaat van de Nederlands Hervormde Gemeente van Huissen opgenomen. In de periode 1847-1950 woonde Ermerins bij burgemeester J.J.E. Pilgrim in de Langestraat. In die periode verdiepte hij zich in de geschiedenis van Huessen en maakte tal van afschriften uit het archief van die stad. Onduidelijk blijft met welk doel dit gebeurde. Beoogde Willem een inventarisatie van het oud-archief, zoals zijn oudoom Jacubus Ermerins (1792-1797) met het archief van Veere had gedaan? Of had hij een publicatie voor ogen? Door zijn vroege dood op 31 december 1850 is het er in ieder geval allemaal niet van gekomen.

Woonplaats(en)

-:Huissen

Bronnen

  • Smit, Dr. E., Willem Ermerins (1802-1850), in: Mededeling omtrent de werkzaamheden van de Historische Kring Huessen, jg 4, 1978
  • 79, nr 1 p.11-18

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Cees H.M. Janssen.KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden