header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Familie Abeleven

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Familie Abeleven
Andere naam (namen):

Beginjaar:
Eindjaar:
Familiearchief
Het archief/de collectie van deze familie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Nicolaas Abeleven legde in 1818 examen af in de 'artsenijmengkunde' en begon een apotheek in de Broerstraat in Nijmegen. Zijn oudste zoon Theodorus deelde zijn interesse voor het vak en begon als apothekersassistent bij hem in de zaak.

Theodorus Abeleven nam de apotheek over van zijn vader, maar werd ook leraar in de plantkunde en warenkennis aan de H.B.S. te Nijmegen. Hij doceerde aan die school van 1865 tot 1899; van 1879 tot 1899 was hij ook leraar in de botanie aan het stedelijk gymnasium. Verder was hij 30 jaar lang secretaris van de Nederlandse Botanische Vereniging en nog langere tijd lid van de Nijmeegse 'Commissie tot verzekering eener goede bewaring van gedenkstukken van geschiedenis en kunst'. Hij was een groot liefhebber van planten, was in het bezit van een omvangrijk herbarium van merendeels zelf verzamelde en lokale planten, dat na zijn dood is overgedragen aan de Nederlandse Botanische Vereniging.

Nicolaas Abeleven (geb. 1792) is de zoon van Arnoldus Abeleven en Susanna Jacoba Omelingh. Hij trouwde in 1817 met Gijsberta Cornelia Beijerinck. Zij stierf in 1818. In 1820 trouwde hij met Johanna Henrietta van Munster. Samen kregen ze vier kinderen: Alida Johanna, Theodorus Hendrik Arnoldus Jacobus, Leonardus en Johannes. Nicolaas overleed in 1852.

Theodorus Abeleven (geb. 1822) trouwde in 1854 met Johanna Alphertina Wilhelmina Alpherts. Zij kregen samen drie kinderen. Theodorus overleed in 1904.

Woonplaats(en)

Nijmegen Broerstraat A328 locatie in googlemaps

Bronnen

  • Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, deel 4 (1918)

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door R. van de Giessen. (2018)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden