Februari 1995

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in februari 1995. Zie voor verantwoording en overzicht de jaarkroniek van 1995 of gebruik de navigatiebalk onderaan het artikel.

1 A. de Hingh treedt terug als commandant van het brandweerkorps wegens een vertrouwensbreuk met de overige leden van het managementteam.

2 Televisieploegen uit binnen- en buitenland bivakkeren aan de Waalkade in verband met de dreigende watersnood. Beelden van Nijmegen gaan over de hele wereld. De Voerweg die in het water verdwijnt is het achtergronddecor voor menige rampenreportage. Burgemeester E. d'Hondt is herhaalde lijk het middelpunt van een zorgvuldig geregisseerd mediaspektakel. Voor journalisten wordt per CVD-bus een persreisje over de Ooijse dijken georganiseerd. Veel Nijmegenaren krijgen telefoontjes van hun buitenlandse familie en vrienden, die bezorgd informeren of Nijmegen al onder water staat.

3 Het Waalwater begint te dalen. - De gemeente wint de 'Award for Local Government 1994', omdat de invoering van de stadspeiling vorig jaar als het meest vernieuwende onderzoek binnen de lokale overheid wordt beschouwd.

4 De bewoners van de Ooijpolder en het Land van Maas en Waal mogen naar huis terugkeren.

6 De marechaussee blijft in tegenstelling tot eerdere plannen toch voor Nijmegen behouden. Als nieuwe taak krijgt de brigade het controleren van vreemdelingen in het grensgebied.

7 De Japanse stad Higashimatsuyama schenkt Nijmegen 2,3 miljoen yen (f 38.000) voor de reconstructie van de stad na de overstroming.

8 Theo Camps wordt de nieuwe voorzitter van de (herrijzende?) stadsomroep. - Het hoog water blijkt de gemeente zeven ton te hebben gekost. Veel van dit bedrag is aan publiciteit besteed. - Het Patersbosje achter het vroegere Canisiuscollege wordt aangewezen als Nijmeegs project voor het Europees Natuurbeschermingsjaar 1995.

9 De ministeries van Justitie en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zullen de gemeente tot en met 1997 jaarlijks een bedrag van bijna vier ton uitkeren voor het bestrijden van de drugsoverlast in de stad.

10 In het Open Huis wordt een tentoonstelling geopend onder de titel 'Poco sabemos de ellos' met foto's van jongeren tussen de twaalf en achttien jaar uit Nijmegen en Masaya. - Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei krijgt van de Werkgroep Integratie Gehandicapten de Mispoes 1995 uitgereikt, omdat de expositietrein die in het Nijmeegse station staat, niet toegankelijk is voor mensen met een handicap. De reizende expositie '1 voor allen' stelt racisme en discriminatie aan de kaak.

14 De CVD wordt opgesplitst in twee zelfstandige divisies: openbaar vervoer en de reinigingsdienst.

15 W. Smids volgt Fr. Derks op als gemeentesecretaris. - Wethouder R. Migo wordt door B en W aangewezen als kandidaat voor het dagelijks bestuur van het KAN.

16 In Neerbosch-Oost wordt de derde locatie voor dagopvang van ouderen, De Schalmei, geopend. - De Nijmeegse Anneke Assen volgt Eelco Brinkman op als lid van de Tweede Kamer voor het CDA.

20 Buurtbewoners en de eigenaar van een omstreden pizza-afhaalcentrum aan de St. Agnetenweg gaan akkoord met een afkoelingsperiode van twee maanden. - Commissaris van de Koningin J. Terlouw blijkt het niet eens te zijn met de kritiek van de Nijmeegse burgemeester en de minister van Binnenlandse Zaken op zijn optreden tijdens de evacuatie wegens het hoogwater.

21 De Kreis Wesel besluit bij de Europese Unie een subsidie-aanvraag in te dienen voor een haalbaarheidsonderzoek naar het weer in gebruik nemen van de spoorlijn Duisburg-Xanten-Kleef-Nijmegen. - Het KAN kiest voor Nijmegen als plaats van vestiging.

22 In het Schipperscentrum wordt een klachtenbus geplaatst om de overlast die tippelaarsters en hun klanten in de Waalhaven veroorzaken, in kaart te brengen. - De Raad van State laat weten dat de Nijmeegse reclamezuilen (mupi's) in strijd met de wet geplaatst zijn. - Op een inspraakavond worden aan B en W 1033 handtekeningen aangeboden tot behoud van het Albertinum.

23 Premier Wim Kok, minister De Boer (Milieu) en staatssecretaris Van de Vondervoort (Binnenlandse Zaken) brengen een bezoek aan de stad.


KRONIEK 1995
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december