Februari 2004
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in februari 2004 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 2004.
KRONIEK 2004 |
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december |
- 1 Op het traject Nijmegen-Boxmeer wordt de voorruit van een trein verbrijzeld door een ijzeren paal die aan het viaduct over de spoorkuil in Molenhoek is gehangen. De uit Groesbeek afkomstige machinist Marcel Spanjers ontsnapt ternauwernood aan de dood. Hij doet aangifte van poging tot doodslag. Naar de daders wordt gezocht.
- 2 In een ingezonden brief in De Gelderlander suggereert L. Hermans dat het bombardement dat op 22 februari 1944 Nijmegen trof, geen vergissing was, maar opzet. Zijn bijdrage aan de never-ending story sluit hij af met een oproep aan de Amerikaanse luchtmacht om openheid van zaken te verschaffen.- Een recordaantal inschrijvingen voor de Vierdaagse. Op de eerste inschrijfdag zijn er al 3.530 aanmeldingen binnen.
- 4 De Nijmeegse politie verricht zes arrestaties bij wat een anachronisme lijkt: een heuse krakersrel in de Tweede Walstraat.
- 7 Twee Nijmeegse orthopedisch chirurgen voeren een rugoperatie uit in de Sint-Maartenskliniek. Hun verrichtingen zijn rechtstreeks te zien op een symposium in Bern. De Zwitserse congresgangers kijken de chirurgen niet slechts op de vingers, maar mogen tijdens de operatie ook vragen stellen.
- 10 In een gesprek met een dertigtal bewoners van het woonwagencentrum aan de Teersdijk leggen burgemeester Ter Horst en wethouder Depla uit dat een vermindering van het aantal woonwagens onvermijdelijk is met het oog op de veiligheid en de leefbaarheid van het kamp.
- 11 Uit onderzoek blijkt dat de gemeente al in 2000 van het Rijk een bedrag van 1,8 miljoen gulden heeft ontvangen om het woonwagencentrum aan de Teersdijk te herstructureren. Tot veel meer dan voornemens heeft dat sindsdien niet geleid.
- 13 Presentatie van het boekje Een zonnige voorjaarsdag, een door Will Tromp samengestelde bloemlezing van verhalen en gedichten over het bombardement van 22 februari 1944.
- 14 Valentijnsdag krijgt dit jaar in Nijmegen het karakter van een manifestatie tegen het asielbeleid van Rita Verdonk, minister van Vreemdelingenzaken en Integratie.
- 15 Première van een compositie van Nico Huijbregts, die het gedicht van H.H. ter Balkt, 'Het bombardement op Nijmegen, 22 februari 1944', als uitgangspunt nam. Het universitair kamerkoor Audite Nova voert de compositie in de stampvolle Molenstraatkerk uit.
- 17 Massale vechtpartij in het centrum van Malden tussen plaatselijke en Nijmeegse jongeren. De burgemeester van Malden spreekt van 'on-Maldense toestanden'.
- 19 Ongeveer 3.500 zogenaamde 'langdurige minima' ontvangen van de gemeente een extra bijdrage van enkele honderden euro's.
- 20 Het plan 'Een Plein voor Iedereen' van Bureau Soeters, Van Eldonk, Ponec Architecten komt bij de meningspeiling over de toekomst van Plein 1944 als winnaar uit de bus. Het winnende plan krijgt 68% van de stemmen. Het voorziet in de bouw van drie torens op het nu zo lege plein.
- 22 De herdenking van het bombardement van 1944 valt samen met de carnavalsoptocht. Tijdens de optocht wordt daarom een minuut stilte gehouden. Bij de herdenking zegt burgemeester Guusje ter Horst toe dat nader wetenschappelijk onderzoek licht zal werpen op de gebeurtenissen van 1944. Dat onderzoek lijkt vooral bedoeld om een eind te maken aan de vele complottheorieën.
- 23 Wethouder Hans van Hooft zegt na klachten een verbeterd toezicht op kerkhoven toe. Overwogen wordt zelfs om het kerkhof aan de Graafseweg, waar honderden slachtoffers van het bombardement van 1944 begraven werden, de status van monument te geven.
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...