Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in februari 2006 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 2006.
- 2 Directeur Martin van Lokven van het Nijmeegse busbedrijf Novio wordt plotseling op non-actief gesteld. Burgemeester en Wethouders hebben hiertoe besloten, omdat de verkoop van Novio daarmee gebaat zou zijn. Een interim-bestuurder, niet belast met een Novio-verleden, neemt zijn plaats in.
- 4 Theater LUX heeft een plan ingediend om de poort die het Mariënburgplein verbindt met de Mariënburgsestraat af te sluiten. In de zo ontstane ruimte wil LUX een soort binnentuin creëren die aansluit op het café.
- 6 Na een grootscheepse verbouwing van de Krayenhoffkazerne aan de Groesbeekseweg komen dertig atelierruimtes beschikbaar. Ook wordt een Grand Café ingericht, met podium en terras. Zestig kunstenaars en kleine ondernemers nemen er hun intrek.
- 8 Een grote meerderheid van de gemeenteraad wil dat er niets verandert aan de speelduur van het carillon van de Sint-Stevenstoren. Nu is het klokkenspel ieder kwartier te horen, tot tien uur 's avonds. Enkele omwonenden hadden daarover geklaagd, voor Burgemeester en Wethouders aanleiding om de speelduur te willen beperken tot eenmaal per uur.
- 9 Sinds vandaag mag het elektrowarenhuis Osnabrugge aan het Hertogplein zich het lelijkste gebouw van Nijmegen noemen. Er waren veertig gebouwen genomineerd op de door GroenLinks uitgeschreven verkiezing. Daaronder bevinden zich de Hema op de Grote Markt, de Rabobank aan het Keizer Karelplein en Metterswane aan het Stationsplein, dat tweede werd.
- 10 Tijdens de vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur blijkt verrassend dat uitstel van de verkoop van Novio toch mogelijk is. In verband met het aflopen van concessies had wethouder Peter Lucassen eerder verklaard dat Novio per se dit jaar verkocht moest worden.
- 13 Nadat er meer dan tien jaar over gepraat is, wordt het sluipverkeer eindelijk verbannen van de ventwegen langs de Oranjesingel. Op twee plaatsen wordt de ventweg zo veranderd dat automobilisten gedwongen worden terug te keren naar de hoofdrijbaan.
- 15 Plein 1944 mag er dan mooi groen bijliggen dankzij het niet aflatende enthousiasme van ontwerper Jacq. Splinter en Stichting Park '44, maar de rekeningen zijn nog steeds niet betaald. Splinter vindt dat hij ten onrechte als wanbetaler te boek staat en wil inzage in de totale kosten van het project. Hij vermoedt dat de gemeente meer kosten naar de stichting wil toeschuiven dan oorspronkelijk de bedoeling was.
- 17 Jo Janssen, bekend horeca-uitbater in de benedenstad en lijsttrekker van Gewoon Nijmegen, probeert bij de gemeenteraadsverkiezingen hoge ogen te gooien met typisch Nijmeegse onderwerpen: een metro in de regio Nijmegen-Arnhem, een luxe jachthaven, de verplichting voor ambtenaren om in Nijmegen te wonen, het verwijderen van parkeermeters uit woonbuurten en gratis parkeren op koopzondagen.
- 18 De voorstanders van herbouw van de donjon op het Valkhof staan op winst, zo blijkt uit een rondje dat De Gelderlander gemaakt heeft.
- 20 Uiterlijk vandaag moet al het pluimvee opgehokt worden. Zo hoopt minister Veerman van Landbouw te voorkomen dat de oprukkende vogelgriep in Nederland uitbreekt. De kippenfamilie in de benedenstad snapt er maar niets van.
- 21 Nijmegenaren denken positiever over hun eigen stad dan vorig jaar: 40 procent procent vindt dat Nijmegen erop vooruitgegaan is, terwijl slechts 15 procent moppert en achteruitgang bespeurt. Maar liefst 95 procent vindt de stad prettig om te wonen, 87 procent vindt Nijmegen zelfs mooi. De bereikbaarheid van de stad scoort echter laag.
- 22 Voor het eerst in 62 jaar werd de dodenherdenking van het vergissingsbombardement op 22 februari 1944 bijgewoond door een officiële vertegenwoordiger van de Verenigde Staten van Amerika. Het was Keith Gary van de Amerikaanse ambassade in Den Haag.
- 24 Wim Hompe treedt af als voorzitter van de Nijmeegse Commissie Beeldkwaliteit, in feite een combinatie van welstands- en monumentencommissie. In die hoedanigheid heeft hij jarenlang gewaakt over de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de stad. Na zeven jaar geeft hij het stokje door aan dr. Piet Zelissen, oud-burgemeester van Grave.
- 25 Albert Krielen, directeur van de Keizer Karelpodia, wil het aantal concerten van Het Gelders Orkest terugbrengen van 18 naar 12. Zo ontstaat volgens hem ruimte voor andere toporkesten. Verder wil hij de programmering van de kamermuziek geheel onderbrengen bij de succesvolle Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek. Die stichting werkt geheel met vrijwilligers, wat natuurlijk goedkoper is.
- 26 De herbouw van de donjon op het Valkhof is het thema bij uitstek in de carnavalsoptocht van vandaag. Maar liefst driemaal komt de donjon langs, in verschillende uitvoeringen. Knotsenburg blijft in een ijzige koude gehuld die door enkele duizenden mensen langs de route getrotseerd wordt. Tegelijk plegen twee mannen met clownsmaskers een overval op een winkel aan het Stationsplein. Ze gaan er vandoor met een geldkistje waarvan de inhoud humoristisch gering is: twintig euro.
- 27-28 Carnaval in Nijmegen.