header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Firma Gebroeders Van Woerkom

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Firma Gebroeders Van Woerkom
Andere naam (namen):
  • Levensmiddelenbedrijf Gebroeders Van Woerkom (1941)
  • Magazijn Noviomagum (1889-circa 1912)

Bestaansperiode: 1889 - 1969
Rechtsvorm: Vennootschap onder firma
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Op 9 maart 1889 opende C.J. van Woerkom zijn handel in koloniale en grutterswaren, tabak en sigaren onder de naam ‘Magazijn Noviomagum’. Het was gevestigd op nummer 58 aan de Molenstraat, die zich toen tot belangrijke winkelstraat begon te ontwikkelen. Nog hetzelfde jaar verhuisde het magazijn naar nummer 134.

Omstreeks 1898 kwam een broer van Van Woerkom bij de zaak. Sindsdien maakte het bedrijf reclame onder de naam Gebr. Van Woerkom, al bleef de naam ‘Magazijn Noviomagum’ zeker tot en met 1912 in gebruik.

In 1928 namen drie zoons van de oprichters de zaak over. T. van Woerkom startte in het pand een radiozaak, C. van Woerkom richtte zich op de levensmiddelen. In 1948 brachten zij een revolutie in het Nederlandse winkellandschap teweeg door als eerste zelfbediening door de klant mogelijk te maken – tot dan toe vroeg de klant aan de toonbank naar de gewenste producten. Om dit mogelijk te maken bouwden de Van Woerkoms de hele winkel om. De eerste winkelmandjes en -wagentjes verschenen.

Per 1 september 1969 verkocht de familie Van Woerkom de zaak. Inmiddels was zelfbediening in winkels gemeengoed geworden. Nog tot in of kort na 1998 behield de supermarkt op deze plaats de naam ‘Gebr. Van Woerkom’.

Taken en activiteiten

Verkoop van levensmiddelen

Locatie

1889:Nijmegen Molenstraat 58 locatie in googlemaps

1889-1969:Nijmegen Molenstraat 130-134 locatie in googlemaps

Bronnen

  • Woerkom, M. van, Woerkom, Gebroeders van, eigenaars van de eerste zelfbedieningszaak in Nederland, in: Numaga jaarboek 2004, p. 139-141.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden