header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Fotozaken A.W. Verweij

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Artikel in het kader van het project Bevrijders voor de lens
Engelsevlag.png
English version

Antonius Martinus Verweij (Nijmegen 24 januari 1911 - Nijmegen 5 april 1988) is een van de grote namen van de naoorlogse fotografie in Nijmegen. Verweij, die zich van kantoorbediende tot boekhouder had opgewerkt, gaf al op jonge leeftijd zijn baan in loondienst op om een eigen bedrijf te beginnen. Aan de Groenestaat 241 startte hij in 1935 een 'fotografisch bedrijf en kleinhandel in fotografische artikelen'. Die keus voor de fotografie kwam niet uit de lucht vallen. In zijn jongensjaren had Antoon Verweij gewerkt in de fotozaak van C.A.P. Ivens, de vader van de cineast Joris Ivens.

Na de oorlog bouwde Verweij zijn bedrijf uit. In 1952 opende hij op Plein 1944 nummer 145 een grote fotozaak. Twaalf jaar later, in 1964, startte hij een filiaal aan de St. Jacobslaan 13 en in 1968 vond de opening plaats van een winkel aan Hatertseweg 829. In 1974 werd de zaak van de St. Jacobslaan verplaatst naar de Hatertseweg 138.

Andere eigenaren, maar nog steeds 'Foto Verweij'[bewerken]

Door ziekte en gebrek aan opvolgers was Antoon Verweij gedwongen zijn zaken in andere handen te doen overgaan. In 1976 verkocht hij de winkel op Plein 1944 aan A. Adams die de naam FotoVerweij liet voortbestaan. Het filiaal aan de Hatertseweg 829 werd in 1976 voortgezet door S.C.C.M. Willems onder de naam 'Foto Stef Willems'. Het bedrijf aan de Groenestraat werd in 1980 overgenomen door Gerard Nijs die de zaak onder de naam Foto Verweij voortzette. Het filiaal aan de Hatertseweg 138, een combinatie van fotozaak en drogisterij, sloot in 1987 de deuren.

De zaak aan de Groenestraat is op 1 juni 2003 door Gerard Nijs overgedragen aan een nieuwe eigenaar, en weer is ervoor gekozen de zaak te laten doorgaan onder de naam 'Foto Verweij'. Ook onder de naam 'CombifotoVerweij' leeft de naam van oprichter Antoon Verweij nog steeds voort in Nijmegen, ook al is aan Plein 1944 inmiddels de tweede generatie Adams de eigenaar.

Fotoarchief Verweij meer dan alleen militairen[bewerken]

Alle bij de 'Verweij'-zaken ingeleverde zwart-wit-filmpjes werden in de Groenestraat ontwikkeld. Dat gold ook voor de filmpjes van de fotoreportages die de 'Verweij'-fotografen maakten. Die laatste categorie groeide in de loop van de tijd uit tot een negatievencollectie van tienduizenden stuks.

Gerard Nijs, de eigenaar van 'Foto Verweij' in de Groenestraat, schonk in het jaar 2000 het negatievenarchief van Verweij aan Het Regionaal Archief Nijmegen. Het Regionaal Archief heeft door deze schenking een grote collectie negatieven in bezit gekregen die veel meer omvat dan de op deze site geportretteerde militairen. In de negatievencollectie bevinden zich opnamen van bruidsreportages, priesterwijdingen, stadsfeesten en andere gebeurtenissen. Hierdoor bleven veel sfeerbeelden van Nijmegen bewaard. Deze negatieven worden te zijner tijd gescand. Als dit omvangrijke scanproject voltooid is, worden de foto's uit de negatievencollectie Verweij gepubliceerd op de site van het Regionaal Archief Nijmegen.

Verantwoording[bewerken]

Artikel is onderdeel van het project Bevrijders voor de lens (English version)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden