header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningsschap Nijmegen en Omgeving

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningsschap Nijmegen en Omgeving
Andere naam (namen):
  • Breed
  • WNO

Bestaansperiode: 1971 - 2017
Rechtsvorm: Gemeenschappelijke Regeling
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:

Vindplaats archief:

Icoon archief.png
Naar beschrijving archiefGemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningsschap Nijmegen en omgeving

Algemene context

Nadat de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) in 1967 in werking trad, viel de uitvoering hiervan in de regio Nijmegen onder het nieuw opgerichte Werkvoorzieningsschap Nijmegen en Omgeving (WNO). Het WNO nam de uitvoering over van de Stichting Valkenburg (1955-1971) in Nijmegen.

Geschiedenis

In de eerste bestuursvergadering, in augustus 1971, werd besloten tot de oprichting van een nieuwe gemeenschappelijke regeling voor de sociale werkvoorziening. Na lang overleg met gemeenten in de regio werd de gemeenschappelijke regeling op 1 januari 1973 formeel ingesteld. Deelnemers waren de gemeenten Appeltern, Batenburg, Bergharen, Beuningen, Dreumel, Druten, Ewijk, Groesbeek, Heumen, Horssen, Millingen aan de Rijn, Nijmegen (centrumgemeente), Overasselt, Ubbergen, Wamel en Wijchen. In 2008 wijzigde de gemeenschappelijke regeling, onder meer als gevolg van de invoering van de Wet Dualisering Gemeentebestuur. De organisatie kreeg een nieuwe naam: ‘Breed, breed voor mensen, breed in de markt’, kortweg Breed. Deelnemende gemeenten in 2008 waren Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen (centrumgemeente), West Maas en Waal en Wijchen. In 2013 vierde de organisatie haar 40-jarig bestaan. Twee jaar later werd de Participatiewet ingevoerd en ging Breed op in het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen. Breed werd formeel opgeheven op 15 februari 2017.

Taken en activiteiten

De organisatie gaf uitvoering aan de Wet Sociale Werkvoorziening voor mensen in Nijmegen en omgeving. Zij bood mensen met een lichamelijke, verstandelijke en/of psychische handicap die niet in staat waren te werken op de reguliere arbeidsmarkt, aangepast werk aan. Zij deed dit door arbeidsbemiddeling, detachering, begeleid werken en het aanbieden van leerplekken.

Organisatie

Er was een algemeen en een dagelijks bestuur, samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten, met een algemeen directeur. De uitvoeringsorganisatie had drie ondersteunende stafdiensten (Sociale Zaken, Strategische Marketing & Communicatie, en Financieel Economische Zaken) en drie bedrijven (Detacheringen, Groen en Facility & Industrie). De stichting Support is in oktober 2002 opgericht voor de uitvoering van het begeleid werken in het kader van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en het uitvoeren van re-integratie-trajecten voor opdrachtgevers buiten de WSW. In de geschiedenis van het WNO heeft de Ondernemingsraad (OR) altijd een prominente plaats ingenomen als belangenbehartiger van de rechten van het personeel.

Locatie

1917-2017:Nijmegen Boekweitweg 4

Bronnen

  • Nabuurs, N., 'Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984', Gemeentearchief Nijmegen, 1996.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Marthe de Vroomen, Thilde van der Heijden-Bruning (blok 1971-1988), Ingrid Kolen (blok 1989-2001) en Loekie Volker en Anton de Wildt (blok 2002-2017)..KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden