Geneeskundige commissie

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

De Geneeskundige Commissie bindt de uitoefening van de gezondheidszorg door het opstellen van reglementen aan regels. Daarnaast is deze commissie actief op het terrein van ziektepreventie.

Geschiedenis

De lokale overheid heeft op het gebied van gezondheidszorg vooral een controlerende taak. Zo heeft het stadsbestuur een geneeskundige commissie ingesteld die door het opstellen van reglementen de uitoefening van de gezondheidszorg aan regels bindt<ref>Raadssignaten, 18818, f. 117 r., f. 123 r. Zie ook Verbaal Handelingen Burgemeesteren, 1816, f. 111 r. en f. 124 r.</ref>. Bovendien is deze commissie actief op het terrein van ziektepreventie.

Activiteiten op dit terrein zijn:

  1. het opstellen van reglementen en ad hoc maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van besmettelijke ziekten.
  2. de aanstelling van keurmeesters die toezien op de kwaliteit van drink- en etenswaren.
  3. het uitvaardigen van voorschriften op hygiënisch gebied rond en in het huis.
  4. Een belangrijke taak voor de volkshygiëne als het afvoeren van de ontlasting en van het huis- en straatvuil wordt niet door de gemeente verzorgd, maar door pachters. Wel heeft de gemeente hier een controlerende taak. De stadsarchitect en de commissaris van de politie zijn beiden verantwoordelijk voor het toezicht.<ref>Verbaal Handelingen Burgemeesteren, 1816, f. 18, f. 19.</ref>

Voetnoten

<references/>

Bronnen

  • Gruppelaar, L., 'Lokaal bestuur en stedelijke overheid te Nijmegen, 1816-1851', Gemeentearchief Nijmegen, 1994.

Verantwoording

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...