header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Geschiedeniscafé Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken


Programma Geschiedeniscafé vrijdag 16 november 2012

  • Woningbouw:

Behoud en vernieuwing in Heseveld door Leon van Meijel

  • Stedenband:

Nijmegen-Pskov – bekoelde vriendschap? door Kevin Smits en Paul Baars

Behoud en vernieuwing in Heseveld

De jaren ‘50 woonwijk Heseveld kwam tot stand in een tijd dat de traditionele bouwwijze ontoereikend was om de gigantische woningnood op te lossen. Corporaties gaven de voorkeur aan de vertrouwde bakstenen eengezinswoning, maar moesten ook experimenteren met portiekflats en industriële bouwsystemen. Dat manoeuvreren tussen behoud en vernieuwing kenmerkt ook de recente discussie over de wijk. Is gedeeltelijke sloop noodzakelijk, of verdienen de verouderde woningen een tweede leven? Architectuurhistoricus Leon van Meijel vertelt in het Geschiedeniscafé een verhaal over compromissen met een hoofdrol voor het aspect schoonheid.

Nijmegen-Pskov – bekoelde vriendschap?

In 2012 bestaat de stedenband tussen Nijmegen en Pskov 25 jaar. Het thema van de vorige lustrumviering was: “Van koude oorlog naar warme vriendschap”. In de afgelopen vijf jaar hield een aantal Nederlands-Russische stedenbanden op te bestaan en is het politiek draagvlak voor de stedenband Nijmegen-Pskov verminderd. Is ook de Nijmeegse-Pskovse vriendschap bekoeld? Kevin Smits en Paul Baars plaatsen het gewijzigde karakter van de stedenband in een historisch kader, met bijzondere aandacht voor de beginperiode en recente ontwikkelingen

En verder…
  • spreekt Jan Roelofs een prikkelende column uit
  • zorgt accordeonist Pieter Geijsberts voor een muzikale noot
  • verzorgt boekhandel Wouter Roelants een boekentafel
  • kunt u op onze zeepkist in 1 minuut uw historische nieuwtje vertellen
  • is er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten en een drankje te nuttigen

Het Nijmeegse Geschiedeniscafé is een ontmoetings- en uitwisselingsplek voor iedereen met belangstelling voor lokale en regionale geschiedenis.

161112 Gscafe A5 mail-1.jpg


Het café wordt vier keer per jaar gehouden. Het Geschiedeniscafé is een activiteit van het Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen (www.cprn.nl) in samenwerking met de Radboud Universiteit

  • Toegang

De toegang is 5 euro, inclusief 2 consumpties. Het Geschiedeniscafé is voor iedereen toegankelijk. Maar let op: de capaciteit van de ruimte is beperkt. In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (de Mariënburgkapel) worden maximaal 100 mensen toegelaten. Wilt u zeker zijn dat u binnen kunt? Kom dan op tijd!

  • Organisatie

Het Geschiedeniscafé Nijmegen is een activiteit van het Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen (www.cprn.nl), in samenwerking met de Radboud Universiteit (www.ru.nl) en het Het huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

  • Foto's

Ga voor foto's van eerder gehouden Geschiedeniscafé's naar fotoserie 1 of naar fotoserie 2.

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden