Gracht, muur en toren van Ulpia Noviomagus

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Gracht, muur en toren van Ulpia Noviomagus
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Rijnstraat, Maasstraat, Victor, Bronsgeeststraat
14R-Gracht in bestrating-01.jpg
14 Rl1.13.004-Vlak 2 overzicht -02.jpg

Na de vernietiging van Oppidum Batavorum tijdens de Bataafse Opstand (nummer 1) van 69 en 70 na Chr. is er voor de overgebleven bevolking een nieuwe stad nodig. Het pleit voor het belang van deze regio in de Romeinse tijd dat de Romeinen een hele nieuwe stad uit de grond stampten, die de grootste van Romeins Nederland wordt.

Deze stad kreeg rond 100 na Chr. stadsrechten van keizer Trajanus. Het is daarom niet alleen de grootste, maar ook de oudste stad van Nederland. In de naam van de stad is vanaf dat moment de familienaam (Ulpius) van de keizer verwerkt: Ulpia Noviomagus. ‘Noviomagus’ betekent vermoedelijk zoiets als nieuwmarkt. Later is dit langzaam verbasterd tot ‘Nijmegen’. Het stratenplan is klassiek Romeins: vierkant, maar aangepast aan de lokale omstandigheden, waardoor de uiteindelijke stad een soort trapezoïde vorm krijgt. Pas een eeuw nadat de stad werd opgericht, blijken stenen stadsmuren nodig om de stad te verdedigen. Rond 180 na Chr. is de stadsmuur gebouwd en aan de buitenkant omgeven door een gracht.

Het noordelijke deel van de stadsmuren is in de loop der eeuwen door de Waal weggespoeld, maar van de zuidelijke zijde zijn bij opgravingen veel restanten gevonden. Het meest opvallende wellicht is de muurtoren die teruggevonden werd in de Rijnstraat, waarvan de funderingen te zien zijn in de bestrating. De zuidelijke poort van de stad lag in de Waterstraat ongeveer 35 meter ten noorden van de kruising met de Biezenstraat. Op de app Luxe achter de Limes (eigenlijk een fietsroute) kun je zelfs 360 graden om je heen kijken. In de Maasstraat, Victorstraat en Bronsgeeststraat is het tracé van de gracht als een strook met blauwe golvende lijnen weergegeven.

Bronnen

Bureau Archeologie Gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...

[[Categorie: ]]