header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Halve eeuw Nijmeegse popcultuur in 150 dagen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Progr-flyer-DEF-LR-1.jpg

150 dagen pop in Nijmegen. Waarom?

Nijmegen. Stad van Indorockers, de legendarische Stella Kelder, freejazz, ontelbare beatbands, Frank Boeijen, krakerspunk, ‘late night’ Diogenes, dance in Doornroosje en de internationaal succesvolle rockband De Staat. Vijf Nijmeegse organisaties zetten 150 dagen lang de schijnwerpers op een halve eeuw Nijmeegse popcultuur. Van 7 september tot en met 4 februari leggen ze met een flitsend programma de loper uit naar de nieuwe poptempel van Doornroosje, die in 2014 opent naast het NS-station. Nijmegen laat zich zien als een dynamische popstad, soms tegendraads, en altijd vol initiatief. ‘Een halve eeuw Nijmeegse popcultuur in 150 dagen’ geeft Nijmegen een steviger plek in de nationale popgeschiedenis.

Het project is een initiatief van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Poppodium Doornroosje, Architectuur Centrum Nijmegen, Kunstenaarsinitiatief Paraplufabriek en Regionaal Archief Nijmegen, met Frank Antonie van Alphen, popkenner, als inspirator. Andere partijen sluiten aan bij het programma, zoals het Cultureel Kwartier Mariënburg (o.a. Lux, Centrale Bibliotheek De Mariënburg), het Nijmeegs Ontwerp Platform (NOP) tijdens de Nijmeegse kunstnacht, en Literair Productiehuis Wintertuin.

Met het programma brengt Nijmegen haar popgeschiedenis in kaart, en maakt die toegankelijk voor later. De oudste generaties uit de Nijmeegse popcultuur zijn rond de 80 jaar. Het is daarom de hoogste tijd om alle herinneringen vast te leggen, voordat ze vervagen of documenten in de vuilnisbak verdwijnen.

De herinneringen - foto’s, films, affiches, muziek, platenhoezen, anekdotes - spelen een hoofdrol in een tentoonstelling ‘My Generation’ in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Die vertelt over podia en places to be, publiek en muzikanten van de late jaren 50 tot nu. Het Regionaal Archief Nijmegen zet veel herinneringen op de beeldbank

Daarnaast is het publiek welkom bij tentoonstellingen in het Architectuur Centrum Nijmegen en Kunstenaarsinitiatief De Paraplufabriek, activiteiten tijdens de Kunstnacht en ‘24 uur Nijmeegse geschiedenis’, een avond met Flitsgesprekken in Doornroosje en een scholierenmanifestatie van het Cultureel Kwartier Mariënburg. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis biedt regelmatig een podium voor muzikanten, bovendien extra activiteiten, zoals filmvertoningen.

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden