Hamer, Ferdinandus Hubertus

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens persoon
Volledige naam : Hamer, Ferdinandus Hubertus
Geboortejaar: Geboortedatum::1840
Overlijdensjaar: Overlijdensdatum::1900
Beroep : priester, bisschop, missionaris


Ferdinandus Hubertus Hamer werd op 21 augustus 1840 geboren in Nijmegen, waar zijn vader een goedlopende kruidenierswinkel in de Molenstraat dreef. Als telg uit een zeer katholieke familie ging hij studeren aan het kleinseminarie in Culemborg en het grootseminarie in Rijsenburg. In 1864 werd hij priester gewijd. Kort voor zijn priesterwijding kwam hij in contact met de Vlaamse priester Theophile Verbist, die het verspreiden van het evangelie onder de Chinezen als zijn ideaal zag. Hij sloot zich aan bij de twee jaar eerder door Verbist in Scheut (een Brusselse voorstad) opgerichte missiecongregatie van het Onbevlekt Hart van Maria op. In 1865 werd hij door de congregatie uitgezonden naar Mongolië, waar hij na jaren van zware arbeid in 1878 tot apostolisch vicaris van de Chinese provincies Gansu, Qinghai en Xinjiang benoemd. Hij kreeg de titel van bisschop van Treminthe i.p.i.

In 1899 brak de zogenaamde Bokseropstand uit. De Boksers, Chinese nationalisten, keerden zich tegen de toenemende invloed van het Westen. Zij brachten honderden buitenlanders om, vooral missionarissen en zendelingen waren het slachtoffer. Bisschop Hamer was een van hen. Na dagenlange martelingen overleed hij op 24 juli 1900.

In de nabijheid van zijn geboortehuis aan de Molenstraat 122 werd in 1902 ter ere van hem een standbeeld, ontworpen door de Amsterdamse hoogleraar Bart van Hove, opgericht. Kort daarop werd dit gedeelte van de straat omgedoopt tot Bisschop Hamerstraat. De congregatie stichtte in 1923 te zijner nagedachtenis een studiehuis aan de Verlengde Groenestraat, het Bisschop Hamerhuis. Het werd ontworpen door de Nijmeegse architect Estourgie. Karakteristiek is de pagode, die verwijst naar de werkzaamheden van bisschop Hamer en andere Scheutisten in China.

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 559-010m (ca. 1985).


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...