header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Hans van Dreven

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Johannes Marinus Jacobus van Dreven was de vierde in de reeks portretten over oorlogsdoden Nijmegen.

foto Hans van Dreven van oorlogsdoden nijmegen.nl

Hans van Dreven woonde met zijn ouders, Evert van Dreven en Janna Hendrika Maria van der Star, en met zijn twee broertjes Jan en Evert aan het Valkhof nr 5. in een rij woningen, die het bombardement overleefde, maar die op 3 oktober 1944 alsnog door Duitse granaten in vlammen opging.


Op de 22ste was Hans bij een van de buren, de kleermakerij de Reus op Valkhof nr 3, waar hij altijd graag kwam. Na het luchtalarm wilde hij snel naar huis, maar raakte nog voor hij de deur uit was zwaar gewond door bomscherven. Nog diezelfde dag is hij overleden.

Zijn naam staat vermeld op de plaquette in de Maranathakerk. Hij ligt begraven op Rustoord in een graf (Y-260). Zie voor meer informatie: Artikel Hans van Dreven op www.oorlogsdodennijmegen.nl

Familie van Dreven

In de presentatie van zeven minuten wordt een beeld geschetst van het korte leven van Hans van Dreven, maar ook van de wanhoop van de ouders die nergens rust vinden en uiteindelijk in 1952 naar Australië emigreren en van zoektocht, die zoon Evert in 2003 naar Nijmegen onderneemt om het verdriet en het levenslang zwijgen van zijn ouders een plaats te kunnen geven.
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden