Hermsen, F.J.

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Infobox burgemeester

{{#widget:imagewithlink|src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=13698014%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=33069"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Volledige naam Franciscus Johannes Hermsen
Geboren Geboortedatum::10-9-1926
Overleden Overlijdensdatum::23-5-2003
In functie 1978-1987
Partij CDA
Titulatuur

Franciscus Johannes (Frans) Hermsen (Warnsveld, 10 september 1926) was burgemeester van Nijmegen van 1978 tot 1987.

Levensloop

Frans Hermsen was de zoon van landbouwer Hendricus Jacobus Hermsen en Geertruida Leemhuis. Het gezin telde zeven kinderen. Hermsen was actief in het familiebedrijf en haalde in de oorlogsjaren Mulo A en B in Zutphen. In 1944 werd Hermsen aangesteld als volontair bij de gemeente Warnsveld. Al snel keerde hij zich echter tegen de bezetter en sloot hij zich aan bij het verzet. Na de oorlog volgde Hermsen een opleiding gemeentelijke bedrijfsadministratie. In 1947 werd hij adjunct-commies bij de gemeente Zoetermeer, waar hij acht jaar later tot gemeentesecretaris benoemd na dat ambt drie jaar lang te hebben waargenomen. Hermsen trouwde intussen in 1952 met Adriana Maria Dekker te Hazerswoude. Zij zouden drie kinderen krijgen. Na een succesvolle periode als ambtenaar bekleedde Hermsen een drietal burgemeesterschappen: van 1964 tot 1971 die van Eibergen, van 1971 tot 1978 die van Nieuwegein en van 1978 tot 1987 was hij burgemeester van Nijmegen.

Burgemeesterschap

De benoeming van Hermsen kwam als een verrassing. Vanwege de verschuivingen in het Nijmeegse politieke landschap verwachtte men namelijk een burgemeester van rode signatuur. Zijn reputatie van ‘bouwburgemeester’ wist hij echter ook in Nijmegen waar te maken: de herbouw van de Benedenstad en de herinrichting van de Waalkade. De grootste proeve voor Hermsen was de confrontatie met het rode Nijmegen tijdens de Zeigelhofaffaire. Politie en leger hadden buitenproportioneel opgetreden tegen de krakers die enkele panden bezet hielden die bestemd waren voor de sloop om plaats te maken voor een parkeergarage. Hermsen droeg hiervoor de zware eindverantwoordelijkheid.

Onderscheidingen

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, 1985

Bronnen

  1. Biografisch Woordenboek Gelderland
  2. Wikipedia


{{#if: Graaf, Th.M.J. de|Voorganger:
Graaf, Th.M.J. de}} {{#if: |
}}
Burgemeester van Nijmegen {{#if: Dales, C.I.|Opvolger:
Dales, C.I.}} {{#if: |
}}


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...