Het Vierdaagsekruis

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Geschiedenis Vierdaagse
Logovierdaagse.png
startpagina
Alles over de geschiedenis van de Vierdaage in het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lees verder>>>

{{#widget:imagewithlink|src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=1778489708%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=616083785"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

De praeses van Pro Patria spelt het Vierdaagsekruis op bij een lid van deze studentenweerbaarheid op de start/finish locatie op het einde van de vierde dag van de 42e Vierdaagse (1958).

,,De Bond had allerlei kleine moeilijkheden te overwinnen. Bijvoorbeeld: het Vierdaagsekruis was een eenmalige beloning, maar wat moest men geven aan degenen die voor de tweede maal de Vierdaagse liepen, want onmiddellijk na de eerste Vierdaagse informeerden verschillende geslaagden naar de volgende Vierdaagse. Men zat met zijn handen in het haar over de beloning.

De Koninklijke Begeer bracht uitkomst door voor te stellen een kroon boven het kruis te plaatsen. Maar toen kwam een paar jaar later weer de vraag: waaraan kan men zien dat iemand voor de 3e maal of meer liep? Suf hebben we ons gepeinsd. [ ... ] Ten slotte kwamen wij op de gedachte het cijfer 3 en 4 op het lint te krammen, zilveren kruis na vijf marsen, gouden kruis na tien marsen en voor de daartussen liggende jaren weer cijfers te verstrekken. De gedachte sloeg in en thans ziet men bij tal van wandelorganisaties, maar ook bij andere sporten dit beloningensysteem op het lint toegepast. De NBvLO is er de grondlegger van. Een korpsmedaille moest bepaald worden, voor verenigingen of korpsen die met een bepaalde sterkte succesvol de Vierdaagse liepen. Op 26 oktober 1909 kwam reeds een Koninklijk Besluit af dat het Bondskruis door de Infanterie ook in diensttijd mocht worden gedragen, maar daardoor kwamen ook, evenals bij Koninklijke onderscheidingen, verkleinde modellen in de handel die men kon kopen bij winkels in ridderorden. Het modelkruis zelf kan men echter nergens kopen. Dit moet als men het is kwijtgeraakt, met redenen omkleed bij het Bondsbureau worden aangevraagd. Op 21 november 1928 verscheen een Koninklijk Besluit dat alle militairen van de Landmacht, ook officieren, het Bondskruis mochten dragen en daarna is er in de loop der jaren deze toestemming ook gegeven aan officieren en overige militairen van Zee-, Land- en Luchtmacht. Het gevolg is dat tal van geüniformeerden, waaronder ook politie-, post-, trein- en douanepersoneel en vele burgers terecht het kleine model dagelijks dragen en het grote modelkruis bij plechtige gelegenheden, parades, sportevenementen enz. Deze Koninklijke Besluiten zijn ook thans nog een impuls temeer om aan de marsen deel te nemen. Met de gouden bondskruizen kwamen in 1946 moeilijkheden. Goud was er niet te krijgen, tenzij tegen hopeloos zwarte prijzen... en het aantal wandelaars dat voor de tiende maal de Vierdaagse liep werd al groter. Er werd toen besloten hen die voor de tiende maal met succes de Vierdaagse volbrachten een verguld zilveren kruis te geven, maar ieder die voor zichzelf wat goud beschikbaar had in de gelegenheid te stellen een gouden kruis te bekomen en de naam 'gouden kruis' bleef behouden.

Er lopen dus onder de Goudenkruisdragers velen met echt goud op de borst, doordat zij of tot de ouderen behoren of zelve het verschil in prijs betaalden of van familie, vrienden of club aangeboden kregen. Teneinde de jeugd te trekken werd voor jongelui van 14-16 jaar die de Vierdaagse op de voor hen bepaalde afstand liepen een aanmoedigingsmedaille beschikbaar gesteld. Sinds 1961 wordt ook aan hen het Bondskruis verstrekt.

(Q.GL. Berlott in Op Goede Voet, juli 1969, blz. 4/5)

Verantwoording

De tekst van dit artikel is overgenomen uit het boek De Wereld wandelt uit 1991.

Externe link: Site informatie over het Vierdaagsekruis (en)

Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...