Historisch kanon aan de Waalkade

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Bij baggerwerkzaamheden in de Waal tussen Gendt en Millingen aan de Rijn werd in 1990 een historisch kanon aangetroffen. Het betreft een kanon uit een grote serie ijzeren twaalfponders, gegoten in 1795 ten behoeve van de Staatse vloot in de Carronfabriek nabij de Schotse plaats Falkirch. Hoe dit middelzware marinekanon zo ver landinwaarts terechtkwam vraagt verder onderzoek. Eind 1794 vonden er weliswaar schermutselingen plaats op de Waal nabij Gendt, maar over het verlies van een boot met een of meer twaalfponders is niets bekend.

Het kanon werd door Rijkswaterstaat aan het gemeentebestuur van Nijmegen geschonken, die het liet conserveren en voorzien van een affuit. Het kreeg een plaats op de keermuur aan de Waalkade, tegenover de Papengas. Op 1 september 1990 vond de officiële overdracht van het kanon plaats. Inmiddels is het kanon verplaatst naar de locatie waar ooit Fort Knodsenburg heeft gestaan, aan de noordelijke kant van het eiland Veur Lent.

Bronnen