header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Hoften, R.M.H. van en Janssen, F.J.M.

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Hoften, R.M.H. van en Janssen, F.J.M.
Andere naam (namen):
  • Rene M.H. van Hoften en Franc Jean Marie Janssen

Geboortedatum: 13/04/1951 en 16/08/1952"13/04/1951 en 16/08/1952" contains more than three components required for a date interpretation.
Overlijdensdatum:
Persoonsarchief
Het archief/de collectie van deze persoon is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Levensloop

R.M.H. van Hoften

Van Hoften werd op 13 april 1951 geboren in het Zuid-Limburgse Treebeek. Hij zat op het Lyceum St. Jan in Hoensbroek en studeerde sociologie en economie op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na programmamanager bij een theater in Utrecht te zijn geweest werd hij in 1986 docent marketing en salesmanagement op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, vanaf 1991 ook op de Radboud Universiteit. Van Hoften verdiepte zich na zijn studie in allerlei aspecten van de Nijmeegse stadsgeschiedenis, waarover hij boeken en artikelen publiceert en lezingen en rondleidingen geeft.

F.J.M. Janssen

Janssen werd op 16 augustus 1952 geboren in Eindhoven. De middelbare school doorliep hij op het Henric van Veldeke College in Maastricht, daarna studeerde hij sociologie aan de Radboud Universiteit. In zijn studententijd was hij onder andere vrijwilliger in buurthuis De Haard aan de Groenestraat en lid van het Vloojentejater en -band, die muziek maakte voor studenten en actiegroepen. Later werkte hij bij Stichting Gastarbeidwinkel. In 1980 kreeg Janssen een baan als coördinator van het Jongerenadviescentrum in Hilversum en verliet hij Nijmegen. Hij is anno 2020 actief als boventoonzanger en geeft daarover workshops en ligconcerten.

Nijmeegse knokcultuur

In de tweede helft van de jaren zeventig, tijdens hun sociologiestudie, deden Van Hoften en Janssen onderzoek naar de ‘knokcultuur’ in Nijmegen – de volkscultuur van arbeidersgezinnen in de stad. Het resultaat daarvan was de afstudeerscriptie ’t Hert is der uut, dat ook werd gepubliceerd. Samen met Wim Janssen schreven beide heren daarna het boek Huus toe lillekerd, met Nijmeegse liedjes en verhalen.

Beroep en activiteiten

Student; Van Hoften: docent, stadshistoricus; Janssen: manager, gitarist en zanger

Bronnen

  • Informatie van R. van Hoften en F. Janssen.
  • LinkedIn-account van R. van Hoften, gezien juli 2020

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2006, 2020)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden