Horst, G. ter

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Infobox burgemeester

{{#widget:imagewithlink|src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=14229015%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=1899403"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Volledige naam Guus ter Horst
Geboren Geboortedatum::22-3-1952
Overleden Overlijdensdatum::
In functie 2001-2007
Partij PvdA
Titulatuur dr.

Guus (Guusje) ter Horst (Deventer, 22 maart 1952) was burgemeester van Nijmegen van 2001 tot 2007.

Levensloop

De vader van Ter Horst was leraar Nederlands, haar moeder was verpleegkundige. Ze werd geboren in Deventer en doorliep de middelbare school in Den Haag. Ter Horst studeerde klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1984 op een onderwerp binnen die discipline. Tot 1994 was ze als medewerker en als universitair hoofddocent verbonden aan het Academisch Tandheelkunde Centrum Amsterdam. Ook was ze tussen 1992 en 1994 lid van de universiteitsraad. Van 1986 tot 2001 was ze actief in de gemeentelijke politiek van Amsterdam, als raadslid en als wethouder. Tussen 2001 en 2007 was Ter Horst burgemeester van Nijmegen, tot 2010 was ze minister van Binnenlandse Zaken en sinds 2011 is Ter Horst voorzitter van de HBO-raad en lid van de Eerste Kamer.

Burgemeesterschap

Om beter bekend te raken met de stad verhuisde Ter Horst regelmatig naar een andere wijk in Nijmegen. Tijdens het burgemeesterschap van Ter Horst werden plannen gemaakt en uitgevoerd met betrekking tot De Waalsprong, de tweede stadsbrug en de omvorming van oud industriegebied tot modern woon- en werkgebied. Ter Horst stond bekend om haar directe toespraken. In een nieuwjaarstoespraak stelde ze ooit de ‘ons kent ons’-cultuur in Nijmegen aan de kaak en in haar afscheidsspeech pleitte ze voor een terugkeer van het respect voor de overheid en haar functionarissen.

Onderscheidingen

Officier in de Orde van Oranje-Nassau, 17 maart 2010

Bronnen

  1. Parlement & Politiek


{{#if: Hondt, E.M. d'|Voorganger:
Hondt, E.M. d'}} {{#if: |
}}
Burgemeester van Nijmegen {{#if: Graaf, Th.C. de|Opvolger:
Graaf, Th.C. de}} {{#if: |
}}


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...