header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Hotel De Bonte Os

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
RADBOUD IN DE STAD
Universiteit90jaar.jpg
startpagina
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Uitgaansgelegenheden.png Soort locatie:
Uitgaansgelegenheden
Gegevens gebouw
Adres: Molenstraat 99
Andere naam: Oranjehuis
Bouwjaar: 1899
Sloopjaar:
Faculteit/studierichting:
Functie:
  • Studentencafé ()


Architect : Semmelink, D.

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Het Café "De Bonte Os", rechts de Tweede Walstraat (1905)

Hotel De Bonte Os heet tegenwoordig Pizzeria Pinocchio. Het pand kent een rijke geschiedenis in het studentenleven van Nijmegen. Sinds de oprichting van de universiteit in 1923 is De Bonte Os namelijk een plaats om chique diners te houden, een lustrum te vieren of te proosten op de aanstelling van een nieuw verenigingsbestuur.
De Meisjesclub organiseert er diverse activiteiten en bij kleinere gelegenheden wordt eveneens een zaal in het hotel gehuurd. Zo wordt hier in 1934 de voorstelling De Goede Ridder gespeeld door het studententoneel. De aanbesteding van mogelijke nieuwbouw op de Wedren, die overigens nooit is gerealiseerd, wordt tevens besproken in het hotel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelt De Bonte Os een opmerkelijke rol. In het hotel, dat zich slechts op korte afstand van het hoofdkwartier van de Sicherheitspolizei bevindt, is namelijk een Nijmeegse verzetskern gevestigd. Na de oorlog wordt de eigenaresse hiervoor officieel bedankt en krijgt het hotel de bijnaam Oranjehuis.

Bronnen[bewerken]

  • Vox Carolina

Verwijzingen

Verantwoording[bewerken]

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 36.56" N, 5° 51' 41.36" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden