header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Huis Asselbergs

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
RADBOUD IN DE STAD
Universiteit90jaar.jpg
startpagina
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Woonhuizen professoren.png Soort locatie:
Woonhuizen professoren
Gegevens gebouw
Adres: Regentessestraat 23
Andere naam:
Bouwjaar: 1900
Sloopjaar:
Faculteit/studierichting:
Functie:
  • Hoogleraarwoning (1952-1968)


Architect :

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Anton van Duinkerken, professor Asselbergs en zijn familie in gesprek met reporters van de B.R.T. (1960)

Willem Asselbergs wordt op 2 januari 1903 geboren in Bergen op Zoom als brouwerszoon. Hij gaat naar het kleinseminarie Ypelaar en het grootseminarie Bovendonk. Hij publiceert in parochiebladen, wat hem tweemaal een schrijfverbod oplevert van de bisschop. Asselbergs is tevens dichter onder het pseudoniem Anton van Duinkerken.
Onder deze naam vergaart hij grote bekendheid. Hij voelt meer voor het schrijveren dichterschap en besluit daarom zijn opleiding tot priester af te breken. In 1937 krijgt hij een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven en in 1952 wordt hij hoogleraar Nederlandse en Algemene Letterkunde in Nijmegen. Asselbergs is de universiteit zeer toegewijd en wanneer hem wordt gevraagd om studiemateriaal ter uitbreiding van de bibliotheek, zegt hij thuis nog genoeg boeken te hebben die wellicht bruikbaar zijn. Als onverhoopt iets ontbreekt, dan ‘zal hij het zelf wel schrijven’.
Zijn studenten kent Asselbergs echter aanzienlijk minder goed. Hij kijkt proefschriften en scripties niet na of tast mis met het geven van advies. Het komt zelfs voor dat studenten met lof worden geprezen of juist met een onvoldoende worden beoordeeld voor het werk van een ander. In 1966 krijgt Van Duinkerken de P.C. Hooftprijs. Hij sterft op 27 juli 1968.

Bronnen[bewerken]

  • B. Heffels, artikelenreeks in: KUNieuws 2(1998)
  • H.Corman (red.) Nijmeegse gezichten. Vijfenzeventig jaar katholieke universiteit (Nijmegen 1998)
  • J.Joosten, Lijnen en breuken. Een kleine historische beschouwing over het Nijmeegse Instituut Nederlands (Nijmegen 1998)

Verantwoording[bewerken]

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 37.75" N, 5° 52' 28.60" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden