header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Huis Brom

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
RADBOUD IN DE STAD
Universiteit90jaar.jpg
startpagina
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Woonhuizen professoren.png Soort locatie:
Woonhuizen professoren
Gegevens gebouw
Adres: St Annastraat 185
Andere naam:
Bouwjaar: 1900
Sloopjaar:
Faculteit/studierichting:
Functie:
  • Hoogleraarwoning (1923-1952)


Architect :

Gerard Brom wordt op 17 april 1882 geboren in Utrecht als jongste van twaalf kinderen en studeert Nederlandse Letteren in zijn moederstad. Hij is medeoprichter van de Unie van Rooms Katholieke Studentenverenigingen en redacteur van De Beiaard, waarin hij in 1918 belangwekkende pleidooien schrijft voor de oprichting van een katholieke universiteit. Later is hij nauw betrokken bij de oprichting van de katholieke universiteit; in 1923 wordt Brom er buitengewoon en in 1926 gewoon hoogleraar Schoonheidsleer en Kunstgeschiedenis. Na de dood van Van Ginniken wordt hij in 1946 hoogleraar Nederlandse en Algemene Letterkunde. Brom hecht grote waarde aan de maatschappelijke en culturele emancipatie van de katholieken in Nederland. Tevens is hij een soort lekenapostel, die hoopt via ontmoetingen en geloofsgetuigenissen anderen te bekeren tot het katholicisme. Hij hoopt ook dat in het Roomse klimaat van Nijmegen een ander type student zal opstaan, die niet geleid wordt door het bezoeken van kroegen, maar door het zoeken naar het ware geloof. Sinds de initiatierituelen uit zijn eigen studententijd is hij geheelonthouder. Drinkgelagen staan hem tegen en hij mijdt de kroegjolen. Feestelijke diners laat hij doorgaans ook aan zich voorbijgaan. Brom is tevens niet-roker en vegetariër.
Hoewel hij neerlandicus is, krijgt hij een aanstelling bij Kunstgeschiedenis; de leerstoel Nederlandse Letterkunde valt toe aan de gezagvolle Jac van Ginneken. Door zijn publicaties als cultuurhistoricus blijft Brom zich toch bezighouden met letterkunde. Zijn werk is doorspekt met referenties en citaten die illustratief zijn voor een enorme belezenheid. Brom is een betrokken docent met hoge verwachtingen van zijn studenten. Zijn werk wordt wijd en zijd gewaardeerd. Hij overlijdt in 1959

Bronnen[bewerken]

  • J.Joosten, Lijnen en breuken. Een kleine historische beschouwing over het Nijmeegse Instituut Nederlands (Nijmegen 1998)
  • H. Corman (red.) Nijmeegse gezichten. Vijfenzeventig jaar katholieke universiteit (Nijmegen 1998)

Verantwoording[bewerken]

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 49' 59.74" N, 5° 51' 33.41" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden