header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Huis Mohrmann

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
RADBOUD IN DE STAD
Universiteit90jaar.jpg
startpagina
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Woonhuizen professoren.png Soort locatie:
Woonhuizen professoren
Gegevens gebouw
Adres: St Annastraat 40
Andere naam:
Bouwjaar: 1888
Sloopjaar:
Faculteit/studierichting:
Functie:
  • Hoogleraarwoning (1952-1973)


Architect :

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Een aantal woningen, en een Fietsenwinkel (1989)

Christine Mohrmann wordt in 1903 geboren in Groningen uit een gegoede familie van ondernemers. Ze krijgt de kans naar het gymnasium te gaan, hoewel de pastoor daartegen protesteert. Hij vindt de huishoudschool namelijk een betere opleiding voor meisjes. Mohrmann gaat vervolgens studeren in Utrecht, totdat een katholieke universiteit wordt opgericht in Nijmegen. Ze woont de opening bij en besluit de opleiding Klassieke Letteren voort te zetten aan de KUN. Het hele gezin verhuist mee. Ze voelt zich niet aangetrokken tot het corpsleven, de Meisjesclub of de katholieke Heemvaartbeweging. In plaats daarvan wijdt ze zich volledig aan de wetenschap.
In 1932 promoveert ze bij Jos Schrijnen, met wie ze een sterke band heeft ontwikkeld. Het tweetal blijft nauw samenwerken. Ofschoon daarvoor geen enkele aanwijzig is, beweren kwade tongen dat deze samenwerking verder gaat dan een gedeelde belangstelling voor de wetenschap. Mede door dergelijke geruchten, maar ook door weerstand vanuit het episcopaat, wordt ze in 1938 niet de opvolger van Schrijnen. Uiteindelijk wordt ze pas in 1953 benoemd tot hoogleraar Oudchristelijk Grieks en Oudchristelijk, Vulgair en Middeleeuws Latijn. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, die als een van de laatste universiteiten in Nederland een vrouw aanstelt als hoogleraar.
Als enige vrouw in een mannenbolwerk weten collega’s en studenten zich tegenover haar vaak geen houding te geven. Bij ontmoetingen en partijen bestaat bijvoorbeeld twijfel of Mohrmann bijde hoogleraren of de echtgenotes dient te zitten. En mag zij eigenlijk wel voorgaan in het openingsgebed?
Na het emeritaat blijft ze, samen met haar broer Tonny, in Nijmegen wonen. Ze overlijdt in 1988.

Bronnen[bewerken]

Verantwoording[bewerken]

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 21.84" N, 5° 51' 35.93" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden