header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Huis Post

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
RADBOUD IN DE STAD
Universiteit90jaar.jpg
startpagina
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Woonhuizen professoren.png Soort locatie:
Woonhuizen professoren
Gegevens gebouw
Adres: Van Oldenbarneveltstraat 27
Andere naam:
Bouwjaar: 1888; 1900
Sloopjaar:
Faculteit/studierichting:
Functie:
  • Hoogleraarwoning (1937-1964)


Architect :

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Professor dr. R.R. Post, hoogleraar Kerkgeschiedenis (1937-1964) tijdens een speech in de aula van de Katholieke Universiteit (1954)

Reinier Post wordt op 18 mei 1894 geboren in Kloosterburen en studeert Geschiedenis in Utrecht. In 1937 wordt hij hoogleraar Algemene en Vaderlandse Geschiedenis van de Middeleeuwen in Nijmegen. Na de Tweede Wereldoorlog is Post als bestuurder verantwoordelijk voor de uitbreiding van de universiteit met een medische faculteit en een bètafaculteit. Gekweld door brand en gebrek aan financiën, die de nieuwbouw op landgoed Heyendaal hinderen, alsmede door lastige kandidaat-hoogleraren die hoge eisen stellen, verzucht Post later in een onbewaakt ogenblik dat hij nooit aan de uitbreiding was begonnen, als hij had geweten welke moeilijkheden hij zich daarmee op de hals zou halen.
Post staat bekend als een krachtig en zorgvuldig bestuurder die niet terugdeinst voor grote projecten. Hij is enigszins stug en terughoudend en ziet het priesterschap als een opdracht om anderen voor te gaan in geloof, kennis en gezag. Studenten waarderen hem als bestuurder en hoogleraar. De historische studentenkring Dr Huijbers schenkt hem en collega Rogier bijvoorbeeld een standbeeld van Erasmus met de tekst:
‘Ik sta hier, voor Post en Rogier’.
Reinier Post is ook vereeuwigd in het zogeheten ‘Heyendaellied’, dat studenten zingen bij de opening van de medische faculteit en tijdens de ontgroening van het corps:

Op naar Heyendael marcheren,
R.K. Snijden propageren.
Post heeft het gewild, hoy
Dus er op los gevild, hoy
Laat ons nu een sneetje maken
Hi, ha, ho.

In 1961 wordt Post de eerste voorzitter van het nieuwe College van Curatoren, dat wordt benoemd na een ingrijpende bestuurshervorming. Hij bekleedt tevens de erefunctie van Geheim Kamerheer en huisprelaat van de paus. Post woont niet alleen, maar samen met zijn twee zussen. Zij zorgen voor hem en worden in de wandelgangen wel eens ‘Postpaarden’ genoemd. Post overlijdt in 1968.

Bronnen[bewerken]

  • H. Corman (red.) Nijmeegse gezichten. Vijfenzeventig jaar katholieke universiteit (Nijmegen 1998)
  • J. Brabers, Hippocrates op Heyendael. Onstaan en ontplooiing van de faculteit der Medische wetenschappen van de Radboud universiteit Nijmegen 1951-2001, (Nijmegen 2009)
  • L.J. Rogier, Herdenken en herzien (Bilthoven 1974)

Verwijzingen

Verantwoording[bewerken]

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 28.03" N, 5° 51' 20.48" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden