header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Huis Schrijnen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
RADBOUD IN DE STAD
Universiteit90jaar.jpg
startpagina
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Woonhuizen professoren.png Soort locatie:
Woonhuizen professoren
Gegevens gebouw
Adres: St Annastraat 17
Andere naam:
Bouwjaar: 1900
Sloopjaar:
Faculteit/studierichting:
Functie:
  • Hoogleraarwoning (1923-1938)


Architect :

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Professor dr. J.C.F.H. Schrijnen, hoogleraar Griekse en Latijnse taalkunde (1923-1938) in zijn studeerkamer (1930)

Jos Schrijnen wordt geboren op 3 mei 1869 in Venlo. Hij studeert in Leuven en wordt in 1894 tot priester gewijd. Schrijnen speelt een sleutelrol bij de stichting van de universiteit en is verantwoordelijk voor de zoektocht naar hoogleraren, de inrichting van de studies en de totstandkoming van de statuten. Hij wordt vervolgens de eerste rector magnificus.
Schrijnen wil voorkomen dat de wetenschap in dienst staat van het geloof. Hij is daarom tegen een al te roomse kleuring van de universiteit en pleit tevergeefs voor een neutrale naam: Keizer Karel Universiteit.
Schrijnen wordt beschreven als een echte heer die van een grapje houdt mits de grap niet over hem gaat. Hij heeft blozende wangen, is enigszins corpulent en houdt van goede wijn en sigaren, maar hij is ook een intrigant die graag de leiding heeft. Hij stelt bovendien hoge eisen aan de studenten, ook wat etiquette betreft; zij mogen zich bijvoorbeeld niet zonder hoed op straat begeven.
Schrijnen organiseert het eerste internationale congres in Nijmegen, wordt lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en is de eerste Nijmeegse hoogleraar die elders een eredoctoraat krijgt uitgereikt. Hij doceert Klassieke Letteren en blijft verbonden aan de universiteit tot zijn overlijden in 1938.

Bronnen[bewerken]

  • H. Corman (red.) Nijmeegse gezichten. Vijfenzeventig jaar katholieke universiteit (Nijmegen 1998)
  • A.F.Manning [ed.], Katholieke universiteit Nijmegen 1923-1973 (Bilthoven 1974)

Verantwoording[bewerken]

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 23.68" N, 5° 51' 38.48" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden