header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Huis van Ginneken

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
RADBOUD IN DE STAD
Universiteit90jaar.jpg
startpagina
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Woonhuizen professoren.png Soort locatie:
Woonhuizen professoren
Gegevens gebouw
Adres: Stijn Buysstraat 11
Andere naam:
Bouwjaar: 1891
Sloopjaar:
Faculteit/studierichting:
Functie:
  • Hoogleraarwoning (1923-1945)


Architect :

Jacques van Ginneken wordt in 1877 geboren te Oudenbosch in een bierbrouwersfamilie. Hij verliest zijn vader op zijn vijfde, waarna zijn moeder en tantes de leiding in het bedrijf overnemen. Zelf kiest hij ervoor een andere weg in te slaan: in 1895 treedt hij in bij de jezuïeten en in 1910 wordt hij tot priester gewijd. Tussendoor studeert Van Ginneken Nederlands in Leiden.
Hij wordt in 1923 in Nijmegen benoemd tot hoogleraar Nederlandse Taal- en Letterkunde, Vergelijkende Indo-Germaanse Taalwetenschap en Sanskriet. Bij zijn benoeming is hij reeds een beroemdheid, doordat hij internationaal naam heeft gemaakt met een proefschrift over de interdisciplinaire
benadering van taal, waarbij psychologie en taalkunde samengaan. In 1916 wordt Van Ginneken vereerd met een lidmaatschap van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ook ontvangt hij een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven.
Hij is een groot geleerde met een merkwaardige persoonlijkheid die zich kenmerkt door arrogant en grillig gedrag. In een faculteitsvergadering doet hij eens de mededeling niet te kunnen meewerken aan een voordracht voor de Nobelprijs, omdat hij daarvoor natuurlijk zelf in aanmerking komt. Ook wijst hij ooit zijn eigen gezichtskenmerken aan als typerend voor een genie. Desondanks beschrijven studenten hem met grote bewondering als ‘enthousiasmerend’. Van Ginneken overlijdt in 1945.

Bronnen[bewerken]

  • H. Corman (red.) Nijmeegse gezichten. Vijfenzeventig jaar katholieke universiteit (Nijmegen 1998)
  • A.F.Manning [ed.], Katholieke universiteit Nijmegen 1923-1973 (Bilthoven 1974)

Verantwoording[bewerken]

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 26.45" N, 5° 51' 29.52" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden