header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Hulp voorpagina zoeken

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Introductie

Nijmeegse voorpaginatool
Voorpaginabanner.png
Nijmeegse voorpaginatool

Op deze hulppagina over de Nijmeegse voorpaginatool staat:

  • een uitleg over de werking
  • korte achtergrondinformatie over de kranten
  • toelichting over beschikbare voorpagina's
  • verwijzingen naar kranten elders

Werking Nijmeegse voorpaginatool

Met de Nijmeegse voorpaginatool kan snel de voorpagina van De Gelderlander of de PGNC tussen 1814 en 1944 opgezocht worden. De voorpagina is te downloaden en de volgende pagina's van de betreffende krant zijn verder te lezen in de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen. Een uitzondering vormt de PGNC van 1943 en 1944. Deze periode is bij ons niet beschikbaar maar is wel digitaal raadpleegbaar via Delpher van de Koninklijke Bibliotheek.

  • Voer een datum in tussen 1814 en 31 december 1944. Dat kan handmatig of via de datumbox. Klik na de invoer van de datum op de knop 'zoeken'.
  • De betreffende voorpagina wordt in een kleine resolutie geladen en getoond op dezelfde pagina. Met de knoppen rechts is een grotere scan te downloaden of kan naar de pagina in de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen gegaan worden.
  • In het geval van de PGNC van 1943 en 1944 gaat u met de knop rechts naar de pagina in Delpher van de Koninklijke Bibliotheek.
  • Als van de gekozen datum geen krant beschikbaar is, verschijnt automatisch de eerstvolgende krant.
  • Als van de gekozen datum meerdere kranten zijn (zowel PGNC als De Gelderlander), wordt dat rechts aangegeven en kan hiertussen gewisseld worden.

Beschikbare voorpagina's

In de Nijmeegse voorpaginatool zijn de scans te vinden van de kranten in bezit van het Regionaal Archief Nijmegen tot en met 1944. De oudste krant is van 25-1-1814. In het begin van de negentiende eeuw verscheen de krant niet dagelijks maar twee of drie keer per week. Zie voor meer informatie over ontbrekende nummers de toelichting per titel.

In de Nijmeegse voorpaginatool zijn latere kranten nog niet beschikbaar vanwege auteursrechtelijke beperkingen. In de Digitale Studiezaal is De Gelderlander wel tot en met 1956 online doorzoekbaar en raadpleegbaar maar niet te downloaden. Op computers in de studiezaal van het archief is De Gelderlander tot en met 2006 beschikbaar.

PGNC

De protestants-liberale Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant (PGNC) is de oudste Nijmeegse krant. Zij kwam in 1837 voort uit de vanaf 1814 verschenen Nijmeegsche Courant. In oktober 1944, na de bevrijding, werd de krant voortgezet als het Nijmeegs(ch) Dagblad, dat in 1993 werd opgeheven. Van de PGNC, later Nijmeegs(ch) dagblad zijn scans beschikbaar tot en met 1944, waarvan de laatste twee jaar via Delpher van de Koninklijke Bibliotheek.

Tot in 1868 verscheen de PGNC slechts twee keer per week, daarna drie maal per week en vanaf 1881 dagelijks behalve op zon- en feestdagen.

De PGNC is blijven verschijnen tijdens de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog, nog tot kort voor de bevrijding. Vanaf 17 maart 1942 gebeurde dit onder een iets andere titel: Provinciale Geldersche Courant: Nijmeegsche Courant. Zie voor uitgebreidere achtergrondinformatie, het artikel over de PGNC.

De Gelderlander

De Gelderlander ontstond in 1848 uit een Nijmeegs krantje, dat De Batavier heette. In Nijmegen werd het een belangrijke concurrent van de protestants-liberale PGNC.

Uit sommige perioden zijn helaas geen kranten bewaard gebleven, namelijk uit de eerste jaren van haar bestaan (1848 tot en met 1855) en uit de jaren 1863 en 1865.

Tot 1874 verscheen De Gelderlander slechts twee keer per week, vanaf dat jaar dagelijks behalve op zondag. Van 1898 tot 1905 werden zowel ochtend- als avondedities gedrukt.

Van 15 maart 1942 tot en met 21 september 1944 is De Gelderlander, officieel vanwege papierschaarste, niet verschenen.

Zie voor uitgebreidere achtergrondinformatie, het artikel over De Gelderlander.

Nijmeegse kranten elders

In de Digitale Studiezaal zijn ook de volgende pagina's van de krant te lezen én zijn de kranten full-text doorzoekbaar.

De kranten van de PGNC uit de periode 1907-1942 zijn nu ook beschikbaar via de Digitale Studiezaal. In Delper, de historische krantensite van de Koninlijke Bibliotheek, vindt u exemplaren van Nijmeegse kranten uit de Tweede Wereldoorlog.


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden