Indisch Nijmegen:Pasar malam

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=14000903%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=265029"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

In 1930 was in Nijmegen een drukbezochte pasar malam georganiseerd.

Pasar malam is Indonesisch voor avondmarkt maar is hier een cultureel festival. Je vindt er dansoptredens, live muziek, een waarzegger, masseurs en natuurlijk veel eetstandjes. Het vormt allemaal een kleur- en geurrijk geheel met een exotische uitstraling. Het is waar dat Indische Nederlanders er komen vanwege heimwee naar Indië. Dat geldt dan vooral voor de oudere generatie. Het is opvallend hoeveel jongeren naar de pasar malam komen. Meestal gaan ze dan met ouders en grootouders. Vermoedelijk gaan ze ook om te zien waar hun wortels liggen. De bijzonderheid van die Indische afkomst draagt bij aan hun identiteit.

Frits Nieraeth heeft in Nijmegen meer dan twintig jaar de Culturele Pasar malam georganiseerd.

In Nijmegen is al in 1930 een pasar malam georganiseerd op de Eiermarkt. Aanleiding was het vieren van 700 jaar stadsrechten. Het evenement was meteen een groot succes met 3200 bezoekers op de eerste dag. Het zou nog bijna 50 jaar duren eer in Nijmegen een jaarlijkse pasar malam kwam. De Indische Nederlander Frits Nieraeth was in navolgingvan zijn vader Jan Niereath meer dan 20 jaar de organisator van zowel pasar malam als andere culturele Indische activiteiten. Hij deed dat samen met Nono Wardenaar die we ook kennen als filmmaker. In zijn periode wijzigde de naam in Culturele Pasar Malamen tegenwoordig heet het evenement de Pasar Malam Asia.


Verantwoording

Tekst uit de tentoonstelling voor het 51e canonvenster Indisch Nijmegen (2012)

Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...