header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Instituut voor Wijsbegeerte, Pedagogiek en Psychologie.

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
RADBOUD IN DE STAD
Universiteit90jaar.jpg
startpagina
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Universiteitsgebouwen.png Soort locatie:
Universiteitsgebouwen
Gegevens gebouw
Adres: Vondelstraat 1- hoek Van Schaeck Mathonsingel
Andere naam:
Bouwjaar: 1909
Sloopjaar: 1945
Faculteit/studierichting:
Functie:
  • Collegezalen (1936-1945)
  • Prakticum-ruimtes (1936-1945)


Architect :

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Geen beschrijving (1913)

De kapitale villa op de hoek van de Vondelstraat en de Van Schaeck Mathonsingel wordt in 1936 aangekocht om ruimte te bieden aan het Instituut voor Wijsbegeerte, Zielkunde en Opvoedkunde. De instelling van een leerstoel Empirische Zielkunde aan de Rooms Katholieke Universiteit, die wordt bekleed door Theo Rutten, is verre van vanzelfsprekend. De moderne, empirische psychologie staat immers op gespannen voet met de katholieke leer van de vrije wil. De bisschop wenst Rutten daarom veel sterkte en neemt zich voor om te bidden voor hem en zijn instituut.
De villa, die wordt gekocht van de schatrijke wasmiddelfabrikant Dobbelmann, biedt onderdak aan een psychologisch laboratorium, een collegezaal, een instituutsbibliotheek en een practicumzaal. De gebruikers zijn vooral trots op de observatieruimtes, de zwakstroominstallaties en de mogelijkheid om filmopnames te maken. In het trappenhuis van de villa bevindt zich een schildering van ridder Roland en het beroemde zwaard, waarnaar studievereniging Excalibur wordt vernoemd. In 1944 wordt het pand, dat eerder is gevorderd door de Duisters, verwoest door brand. Het instituut krijgt later een nieuw onderkomen aan de Berg en Dalseweg.

Bronnen[bewerken]

  • T.N.J.A van Rijn, De huisvesting van de R.K. universiteit in de eerste vijfentwintig jaren van haar bestaan’ in: Numaga 41 (1994) p135-153
  • J. Brabers, Proeven van eigen cultuur. Vijfenzeventig jaar Katholieke universiteit Nijmegen 1923-1998. Deel 1: 1923-1960 (Nijmegen 1998)
  • R.Wolf, De trek naar het zuiden. Gebouwen van de Katholieke Universiteit Nijmegen 1923-1998 (Nijmegen 1998)
  • H. Corman (red.) Nijmeegse gezichten. Vijfenzeventig jaar katholieke universiteit (Nijmegen 1998)
  • W.A.A. Mes, Exfoto: een halve eeuw Katholieke Universiteit Nijmegen in beeld (Bilthoven 1974)

Verantwoording[bewerken]

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 29.33" N, 5° 51' 24.84" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden