Interview Wim Janssen

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Wim Janssen, 1980

Wim Janssen uit 1919, schrijver van verhalen en liedjes over de Benedenstad, vertelt over zijn jeugd in de vooroorlogse Benedenstad in een interview door uit 1986. Luister het gehele interview op de website van het Regionaal Archief Nijmegen. Met zoekterm ‘Benedenstad’ vindt u nog veel meer interviews over het onderwerp.


Sociale controle

Ze hielpen mekaar, letten op mekaar, iedereen wist ook alles van mekaar. Dat was de hele kwestie; er zat geen slot op de deur, iedereen kon zomaar overal binnen stappen. (..) De criminaliteit was niet zo hoog, en er was ook niks te jatten ook hé.


Verschil arm – rijk, hoe er toen werd gesproken

Die lui zijn zo rijk hé, die trekken ’s nachts pyjama’s aan, moet je eens nagaan. Wij hadden nog geen hoofdruimte of iets. En dan ’s nachts nog extra kleding. En die poetsen twee keer per dag de tanden. Wij hadden nog nooit tandpasta gezien, of een tandenborstel. M’n vader heeft nooit z’n tanden gepoetst. Ik had van m’n leven ook nog nooit tandpasta opengemaakt.

Drie bewoners voor hun woningen aan de Ottengas, begin jaren '30

De jongens van de ‘elitescholen’ vs. de ‘volksjongens’

(..) En dan krijg je oorlog hé, onder die klassen. En dan dachten wij allemaal dat we de sterkste waren, vaak was ook zo wel. Want d’r waren jongens (..), die waren van de duivel of dood bang. (..) Ook van ons kwamen d’r thuis hoor, met blauwe ogen of een gat in de kop.

(..) Het was net of er tegen de zomer een virus losbrak, ineens zei één van de jongens uit de hogere klasse: ‘vanavond gaan we knokken, breng een das mee, twaalf uur’. Die dassen werden dan opgerold, als je dat goed doet, en je laat ‘m los, krijg je zo’n vlecht. Dat is hard. En dan liepen we de Hezelstraat op en dan gingen we daar die rijke stinkerds aftuigen, komedianten.


Verwijzingen


Ga terug naar het themaportaal 'Sanering van de Benedenstad'
Meer verhalen over de sanering: Meer verhalen over 'Arm & Rijk':
Commissie Saneering-Oude Stad (S.O.S.) Een Benedenstadsicoon: weeskind, dichter, vakbondsman Cees Hamet
Het Besiendershuis gered Wim Janssen
Woontoestanden
Sloop en behoud
Overlast en ongepast gedrag
Buurtcomité Benedenstad 1970 - 1986