header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

J.H. Groot BV Hoge- en Lagedruk Gieterijen - Vonkverspaning Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : J.H. Groot BV Hoge- en Lagedruk Gieterijen - Vonkverspaning Nijmegen
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: -
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

In 1920 namen de gebroeders Mattheus en Antony Groot het initiatief tot de oprichting van de firma J.H. Groot te Tilburg, genoemd naar hun vader. Geleidelijk groeide het bedrijf zozeer, dat in 1948 een tweede fabriek geopend werd te Hooge Zwaluwe, de Transformatorenfabriek en Metaalbewerking genaamd. A. Groot werd directeur van de Kopergieterij te Tilburg en M. Groot werd directeur van de Transformatorenfabriek in Hooge Zwaluwe. In 1949 trad M. Groot af als directeur; zijn opvolger was J.L.M. Peijs. In 1954 vestigden beide bedrijven zich in Nijmegen. In 1958 was de situatie van de Kopergieterij financieel zo slecht geworden dat de bank eisen stelde o.a. ten aanzien van de leiding. Gevolg hiervan was dat A. Groot het directeurschap ontnomen werd, terwijl hij tevens nog financiële steun moest geven aan de Kopergieterij. De heer Peijs werd in zijn plaats directeur. Later was er sprake van moeder- en dochteronderneming voor repectievelijk de Transformatorenfabriek en Metaalbewerking en Kopergieterij.

In 1972-1973 werden de N.V.'s omgezet in B.V.'s. De namen van de beide fabrieken wijzigden zich in de loop der tijden regelmatig, o.a. in 1972, 1973. Begin jaren 1980 luisterde de firma naar de naam J.H. Groot B.V. Hoge en Lagedruk Gieterijen - Vonkverspaning en was deze gevestigd aan de Mercuriusstraat.

Locatie

-:Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door T. de Mol. (1984)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden