Januari 2001

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in januari 2001 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 2001.


KRONIEK 2001
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december


  • 1 Aan het begin van het nieuwe jaar telt Nijmegen 153.636 inwoners. De jaarwisseling werd in de stad gevierd met verschillende vreugdevuren. Waar de situatie uit de hand dreigde te lopen, werd de Mobiele Eenheid ingezet.
  • 2 De grote, uit tentzeil bestaande overkapping van het openluchttheater De Goffert stort onder druk van een grote hoeveelheid sneeuw in.
  • 4 De monumentale panden aan het Mariënburg waarin voorheen de SNS-bank gevestigd was, zijn verkocht en zullen in de oude staat teruggebracht worden. Als bestemming wordt gedacht aan winkels 'op niveau' op de begane grond en luxe-appartementen op de verdieping.
  • 5 Bert Vanheste, drijvende kracht achter de ontwikkeling van een Vlaams Cultureel Kwartier in het Arsenaal, gelooft heilig in het succes van zijn plannen, ook nu beleggers hebben laten weten andere varianten dan een doorbraak door het Arsenaal naar de Ziekerstraat te willen onderzoeken. Zonder doorbraak staat de invulling van het gebouw met horeca, het Vrijdagtheater en de Vlaamse cultuurinstelling echter op losse schroeven.
  • 6 Het Wintercircus, dat zijn tenten opgeslagen had aan de braakliggende Hessenberg, is ondanks optimistische verwachtingen een financieel debacle geworden. De tien artiesten en medewerkers, die in totaal achttien voorstellingen met onder meer tijgers verzorgden, hebben van de organisatie nog zo'n 40.000 gulden aan gages te goed.
  • 7 Pastor Leo Raymakers S.J. wordt naar aanleiding van zijn vertrek naar Amsterdam dubbel onderscheiden. Na afloop van de zondagsmis in de Molenstraatkerk kreeg hij de eerste gouden parochiespeld van de Titus Brandsmaparochie. Tijdens de daarop volgende receptie wordt hem door loco-burgemeester Joop Tettero namens de gemeente de zilveren Waalbrugspeld uitgereikt.
  • 9 De Socialistische Partij is erin geslaagd zoveel handtekeningen te verzamelen dat er voor het eerst een Nijmeegs raadplegend referendum kan worden gehouden. Dat moet dan antwoord geven op de vraag of Nijmegen een kabeltram moet krijgen. De SP verzet zich al jaren tegen het idee om het stadscentrum met Lent en het Waalspronggebied te verbinden door middel van een zweefbaan over de Waal als vorm van openbaar vervoer.
  • 10 De Gelderlander meldt dat de kooplieden van de traditionele Nijmeegse 'Lusemert' hun handel het liefst willen verplaatsen van het St.Stevens-kerkhof naar de Grote Markt. Men hoopt daar op meer klandizie.
  • 11 Exploitatiemaatschappij NV Mensec laat weten dat de Nijmeegse Stadsschouwburg en Concertgebouw De Vereeniging in het voorafgaande jaar 10.000 bezoekers méér hebben getrokken. Daar staat echter tegenover dat er nog steeds een tekort op de begroting bestaat, dat inmiddels is opgelopen tot een miljoen gulden. Daarom wordt er weer hardop gedacht over sloop van de stadsschouwburg en de bouw van een nieuw multifunctioneel cultureel centrum of over privatisering van schouwburg en concertzaal.
  • 13 De behoudende Priesterbroederschap St. Pius X neemt de kapel van het voormalig klooster Mariënbosch in gebruik. De broederschap vertegenwoordigt de traditionalistische richting binnen de katholieke kerk en viert de H. Mis nog volgens de ritus van vóór het Tweede Vaticaans Concilie, dus in het Latijn en met de rug naar het volk.
  • 15 Er zijn strubbelingen tussen de huurders en de eigenaar van de Witte Villa aan de Schependomlaan in Hees. De huurders beschuldigen de eigenaar, een Lentse projectontwikkelaar, ervan het pand opzettelijk te laten verloederen om het vervolgens te kunnen slopen. De eigenaar verwijt de huurders dat ze de ontwikkeling van verbouwplannen tegenwerken.
  • 16 Door de nieuwbouwplannen aan de kop van de beruchte Vlaamsegas komen de vier nog bestaande koffieshops in de verdrukking. Afgelopen week kondigden acht eigenaren van een aantal percelen aan dat ze tegenover het in aanbouw zijnde woon- en designcentrum een complex van winkels en woningen willen realiseren. De uitbaters van de gedoogde koffieshops vrezen dat daarin voor hen geen plaats meer zal zijn. - De raad van commissarissen van NV Mensec heeft met instemming van het gemeentebestuur schouwburgdirecteur Jan Taat met onmiddellijke ingang onder financiële curatele gesteld. Reden is het onverwacht hoog opgelopen exploitatietekort.
  • 17 Het comité 'Zet de rem op de kabeltram' overhandigt 1961 handtekeningen aan loco-burgemeester Joop Tettero om zijn eis van een volksraadpleging kracht bij te zetten. Tettero weigert de handtekeningen in ontvangst te nemen in de hal van het stadhuis, waar men een namaak-kabeltram had opgesteld, en wijkt uit naar de neutralere Schepenhal. -Mr. Guus Rieter, de 'rode notaris', wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau 'vanwege zijn bijzonder waardevolle bijdrage aan het karakter en de toekomst van het notariaat in het algemeen'.
  • 20 De ministers Vermeend (Sociale Zaken) en Van Boxtel (Grote Steden en Integratiebeleid) zijn te gast bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Nijmegen, de opvolger van het Arbeidsbureau. Daar wordt het 'Pact van Nijmegen' gesloten: werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden kunnen voortaan terecht bij één loket. Over twee jaar wordt gekeken of het Nijmeegse model werkt en landelijk ingevoerd moet worden.
  • 21 Dit weekeinde ogen het Wylermeer en de Oude Waal als een wintergezicht van Pieter Breughel. Er wordt volop geschaatst op wat volgens kenners het mooiste natuurijs van Nederland is.
  • 23 In afwachting van nieuwbouwplannen op de Hessenberg wordt de parkeergarage aan de Pijkestraat nog één keer opgeknapt.
  • 24 De bewoners van de wijk Bottendaal zijn verdeeld over de invulling van het braakliggende Dobbelmanterrein: 60% wijst de komst van popcentrum Doornroosje af; 25% wil het juist heel graag naar Bottendaal halen. Wethouder Paul Depla van Ruimtelijke Ordening meent niettemin dat de wijkpeiling bruikbaar is.
  • 26 Wethouder Paul Depla legt zich definitief neer bij de plannen voor de dijkverlegging bij Lent. Het alternatieve plan van prof. ir. T. J. van Ellen is volgens ingenieursbureau Haskoning geen volwaardig alternatief. Door de geplande teruglegging van de dijk, nodig om hoge waterstanden in deze 'flessenhals' in de Waal te voorkomen, zullen tientallen gezinnen in Veur-Lent hun huis kwijtraken.
  • 28 Sagen en legenden komen tot leven in de eeuwenoude kelders en stoffige zolders van de benedenstad. De onlangs teruggevonden fundamenten van enkele pestlijderhuisjes bij het vroegere St. Jacobsgasthuis aan de Papengas vormen, samen met de Antoniuspoort aan de Lage Markt en een zijkapel van de St. Stevenskerk, een passend decor voor het jaarlijks terugkerend vertelfestival.
  • 29 In haar woning in Amstelveen overlijdt de van oorsprong Nijmeegse zangeres Ria Kuyken. Ze werd in 1962 plotsklaps bekend door haar optreden als circusartieste waarbij ze aangevallen werd door een beer. De foto van het noodlottig voorval ging over de hele wereld.
  • 30 Oud-burgemeester E. M. d'Hondt gaat in LUX in debat met journalist Yoeri Albrecht en politicologiedocente Monique Leijenaar. Het thema luidt: 'De burgemeester als probleem'. Op het programma staat onder meer de stelling: 'Zowel Arnhem als Nijmegen krijgt niet de best mogelijke burgemeester' - Een kraker van een voormalige boerderij aan de Griftdijk in Lent, die op de nominatie staat voor sloop om plaats te maken voor de nieuwbouw van de Waalsprong, wordt na halsbrekende toeren door de politie overmeesterd en afgevoerd.

Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...