Januari 2005
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in januari 2005 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 2005.
KRONIEK 2005 |
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december |
- 1 Op de eerste dag van het jubeljaar 2005 telt Nijmegen 158.215 inwoners. Zorgen baart het grote aantal van ruim tienduizend mensen die in de loop van 2004 de stad verlieten. Dat ongeveer evenveel mensen zich in de stad vestigden, is een pleister op de wonde.
- 5 Nijmegen besluit op bijstandsgebied een nieuwe koers te varen: de maandelijkse verplichting om een inkomens- en sollicitatieformulier in te vullen vervalt en de uitkeringsgerechtigden krijgen nu een casemanager. Opmerkelijk is dat Nijmegen, dat 6.500 inwoners met een uitkering telt, negen miljoen euro overheidsgeld, bedoeld voor de bestrijding van de werkloosheid, ongebruikt heeft gelaten. Oud-wethouder H. Bruls, thans lid van de Tweede Kamer, toont zich not amused en vraagt de staatssecretaris om opheldering.- Ook Nijmegen staat drie minuten stil bij de slachtoffers van de zeebeving in Azië.
- 7 Oproep van 'prominenten' aan het stadsbestuur om zuinig te zijn op de lokale cultuurtempel LUX sorteert effect: B & W zijn bereid vele tonnen extra uit te trekken. Wethouder Ton Hirdes noemt LUX 'inhoudelijk' een succes, maar omdat er ook een financieel criterium voor welslagen is, wordt gestreefd naar de aanstelling van een financieel directeur. In het café van LUX opent tegelijkertijd de expositie van het werk van Theo Berlie: 'bewerkte' stadsplattegronden die de lof zingen van de 'Stad aan de Waal'. - Annet Mooij presenteert de conclusies van haar in opdracht van de gemeente uitgevoerde onderzoek naar het bombardement van 22 februari 1944. Alle wilde verhalen ten spijt, houdt zij staande dat het om een vergissing ging. Een vervolgonderzoek naar 'de feiten' wordt ontraden, wel wenst de gemeente een studie naar de verwerking van het bombardement.
- 8 De in Nijmegen woonachtige dichter Jaap van den Born laat in De Gelderlander de eerste van zijn aan Nijmegenaren gewijde elfregelige gedichten verschijnen: de eerste Nijmegenaar is een anonymus.
- 9 Harmonie Hatert verzorgt met Batavorum Pipes and Drums een nieuwjaarsconcert, dat opvallend opent met een doedelzak. In het Triavium vindt de Rijnlandse pronkzitting van carnavalsvereniging Sint Anneke plaats. Hoofdgast is oud-minister Frank de Grave.
- 11 Een brand, uiteraard aangestoken, schendt de befaamde Kabouterboom in Beek. Of de eeuwenoude holle kastanjeboom de aanslag overleeft, zal in het voorjaar moeten blijken. (In mei blijkt dat de oude boom het nog niet heeft opgegeven.)
- 13 'Nabestaanden' nemen geen genoegen met de conclusies die onderzoekster Annet Mooij in het stadhuis presenteert voor belangstellenden. Er was méér aan de hand, zo menen aanwezigen, al is nu niet meer duidelijk wat. De suggestie van Annet Mooij dat herinneringen niet altijd betrouwbaar zijn, wekt de boosheid van velen die over hun geheugen geen klagen hebben. PvdA-raadslid A. Beck vindt dat de gemeente een onderzoek naar de verwerking van het bombardement zelf zou moeten bekostigen.
- 14 De gemeenteraad blokkeert een plan om van de Mariënburgkapel een debatcentrum te maken. Nu alle ogen gericht zijn op LUX, vallen andere instellingen buiten het gezichtsveld, al helemaal als ze geld kosten.
- 20 Nijmegen valt in de prijzen: de Fietsvakantiebeurs-trofee wordt de gemeente overhandigd vanwege de Snelbinder.
- 21 De bijdrage van kunstenaar Rob Scholte aan het stadsjubileum is een viertal prenten van een gedigitaliseerde Mariken van Nieumeghen, die afgedrukt worden in De Gelderlander.
- 22 Wim Jansen, marsleider van de Vierdaagse, wordt uitgeroepen tot het grootste 'Swerte Schaop' door de gelijknamige carnavalsvereniging. Jansen dankt de uitverkiezing aan het limiteren van het aantal deelnemende wandelaars.
- 22-23 Het Bureau Archeologie van Nijmegen houdt open dagen. Veel mensen komen kijken. Blikvanger is de Loden Lady, zoals de recent ontdekte dame intussen genoemd wordt.
- 23 Ton van de Sande houdt in de Molenstraatkerk een lezing over twintig eeuwen geloof in Nijmegen. De Raad van Kerken biedt de jarige stad deze feestrede aan. In een goed gevulde kerk komt de geschiedenis van 'God aan de Waal' aan bod.
- 25 De verkiezing 'grootste Nijmegenaar aller tijden' gaat van start. Het spel begint met de samenstelling van een groslijst van kandidaten. In het reglement staat dat de burgemeester en de wethouders niet voor uitverkiezing in aanmerking komen. Dat die beperking niet als een rem wordt ervaren, blijkt wel uit het feit dat nu al als kandidaten idol Maud Mulder en NEC-voorzitter Hans van Delft genoemd worden.
- 26 Landelijke première van de musical Hair in de Nijmeegse stadsschouwburg. In de vrieskou banen bekende Nederlanders van het kaliber Ronnie Tober, Aukje van Ginneken en Johan Vlemmix zich een weg over de rode loper.
- 28 Opluchting bij LUX en Doornroosje. Er komt extra geld voor de exploitatie van het art house LUX, terwijl er voor Doornroosje een nieuw podium komt bij het station.
- 29 De Nijmeegse volkszanger Dave van Well (18) is weer terug in Nijmegen: in het Gemeenschapshuis in de Waterstraat vindt hij zijn oudste fans. Zelf verklaart Dave soms wakker te liggen van het succes.
- 30 Kickboksgala in de sporthal aan de O.C. Huismanstraat loopt uit de hand. Wat in de hal te zien was, inspireert twee groepen bezoekers om met elkaar op de vuist te gaan. Als de politie arriveert, zijn de meeste klappen al uitgedeeld.
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...