Joodse begraafplaats Huis der Levenden (Beth Chajiem)

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Joods
Straatnaam : Postweg
In gebruik vanaf: 1890
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis

Op 21 mei 1890 gaf het gemeentebestuur van Groesbeek toestemming aan de joodse gemeente van Nijmegen om op Groesbeeks grondgebied een joodse begraafplaats aan te leggen. De keuze viel op een terrein tussen de Postweg en de Kwakkenbergweg. Bij de grenscorrectie van 1914 tussen de gemeentes Nijmegen en Groesbeek, kwam de joodse begraafplaats aan de Postweg in de gemeente Nijmegen te liggen.

In 1917 kreeg de joodse gemeenschap toestemming om de begraafplaats elf meter uit te breiden, maar deze uitbreiding werd niet uitgevoerd. Het plan werd gewijzigd en een jaar later breidde de joodse gemeente de begraafplaats uit met 32 meter en bouwde een nieuwe muur ter vervanging van de oostmuur. De huidige naam is Joodse Begraafplaats Huis der Levenden (Beth Chajiem. De Nederlands Israëlitische gemeente Nijmegen is de beheerder.

Begraafregisters

De begraafregisters van de joodse begraafplaats Huis der Levenden zijn aanwezig op het kantoor van de Nederlands Israëlitische Gemeente Nijmegen. Deze registers zijn alleen ter inzage met een geldige onderzoeksreden. U kunt hiervoor contact opnemen met het secretariaat van de Nederlands Israëlitische Gemeente Nijmegen.

Bronnen

  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 54.
  • Mededelingen van het secretariaat van de Nederlands Israëlitische Gemeente Nijmegen (2007).

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...