Juli 1991
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in juli 1991 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 1991.
KRONIEK 1991 |
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december |
- 5 Moises Juan Bicentini van het Bureau Vreemdelingenpolitie gaat met de Vut. Hij krijgt bij gelegenheid hiervan de zilveren eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.
- 11 Onthulling van een gedenksteen naast de ingang van concertgebouw 'De Vereeniging', aangeboden door de KNBLO bij gelegenheid van de vijfenzeventigste Vierdaagse. Het ontwerp is van Marti van der Laaken. Onder het opschrift 'De wereld wandelt in Nijmegen' staat op de steen een wereldbol afgebeeld.
- 13 De Vereniging Binnenstad Ondernemers (VBO) biedt de stad een herdenkingstegel voor de 'Vierdaagse' aan. De tegel is geplaatst op Plein '44 in de bestrating voor boekhandel Kloosterman.
- 16-19 De 75ste Vierdaagse. In dit jubileumjaar worden er allerlei records gebroken. Maar liefst 38.942 deelnemers verschijnen er aan de start, ruim 8.000 meer dan in 1990. Voor de eerste maal neemt ook Nijmegens eerste burger deel aan de wandelmars, maar Annie Berkhout loopt de Vierdaagse voor de 55ste keer uit. Zij is daarmee absoluut recordhoudster. Vanwege het jubileum verschijnt een Vierdaagsezegel van 80 cent, waarop een speldje en een pleister, en er worden speciale Ecu-munten uitgegeven. Deze vinden gretig aftrek, maar worden amper als betaalmiddel gebruikt. Bijna iedereen behoudt ze als aandenken. Het gouden echtpaar Nico en Mies Meeuwsen-Derks viert feest mét zijn drie Duitse Vierdaagselogé's. Ondanks de extra-drukte heeft het gouden paar zijn vaste gasten sinds jaren weer gastvrij onderdak geboden. Voor de durfals onder de wandelaars en de Zomerfeestvierders biedt het Kelfkensbos een nieuwe kermisattractie: de 'Bungy Jump'. Vanaf een hijskraan kan de liefhebber aan een elastieken band een dodensprong maken van 50 meter. De laatste dag bezorgen een half miljoen toeschouwers langs de laatste kilometers het Vierdaagse-legioen een glorieuze intocht, passend bij een jubileum. Het aantal uitlopers bedraagt 35.475: óók een record. Ondanks de massale deelname is de gehele organisatie vlekkeloos verlopen.
- 16 De Stevenstoren bezet door een groep anti-militaristen, een manifestatie van plaatselijke vredesactivisten. De politie weet overigens al na een half uur de bezetting weer ongedaan te maken.
- 21 Het zevende Internationale Open Damtoernooi gaat van start. De burgemeester verricht de openingszet van de partij tussen Jannes van der Wal en Karen van Lith.
- 27 De Commanderie krijgt in langdurig bruikleen een tekening van de voormalige 'Commanderiepoort' (in casu de poort van de voormalige Kwartierlijke Academie) van de hand van Johannes Franciscus Christ (1790-1845). Bruikleengever is het Franeker Museum t Coopmanshus'. Lange tijd heeft men daar verondersteld dat de tekening iets met Franeker uitstaande had.
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...