Juli 1995

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in juli 1995. Zie voor verantwoording en overzicht de jaarkroniek van 1995 of gebruik de navigatiebalk onderaan het artikel.

1 Ad van der Wal, alias 'Adje Patatje', vertrekt uit de binnenstad. Meer dan dertig jaar heeft hij met zijn vrouw in de Lange Hezelstraat zijn befaamde snackbar gehad, die wel de 'huuskamer van de Benedenstad' werd genoemd.

11 Het College van B en W reserveert extra gelden om het archeologisch onderzoek meer armslag te kunnen geven. Behalve dat er in Nijmegen zelf op korte termijn nog veel vind plaatsen onderzocht moeten worden, komt er in het Waalspronggebied nog een onderzoeksterrein van 50 ha bij. Men hoopt op rijkssteun. - Vanavond opent het seniorencafé 'Burgerlust' zijn deuren. Vijftig vrijwilligers hebben de Borgerzaal van het Oud Burgeren Gasthuis, die 's avonds toch altijd leegstaat, daarvoor omgebouwd. Het wordt een buurtcafé voor een doelgroep die in de binnenstad eigenlijk nergens meer terecht kan.

12 Een openluchtconcert van het Nationaal Jeugdorkest op het Valkhof trekt een groot aantal muziekliefhebbers.

15-21 Zomerfeesten. Ze worden geopend door prof. J. Giesbers als tijdelijk voorzitter van het Actief Comité Binnenstad Nijmegen. Het is dit jaar tijdens deze grootste braderie van Europa warmer en drukker dan ooit tevoren, soms zelfs beangstigend druk. Op elke straathoek is wel wat te beleven, want er zijn honderden artiesten in de stad. Er zijn straattheaters en een heus circus in de Burchtstraat, de muziek van dweilorkesten vermengt zich met de klanken van klassieke werken, er wordt aan karaoke gedaan, de salsa wordt gedanst en een heel repertoire aan smartlappen wordt dagelijks met overgave afgewerkt. De Bungy Jump staat er ook weer en 'De Valkhofaffaire' presenteert voor de achtste keer een cultureel verantwoord programma. Hoogtepunt voor velen is echter het optreden van André Rieu met zijn Johan Straussorkest op Plein 1944. Feestgangers en Actief Comité kijken terug op zeer geslaagde Zomerfeesten, die weer op rolletjes zijn verlopen.

16 De 'Vierdaagsemis' is van de Molenstraatskerk naar de St. Stevenskerk overgeplaatst en veranderd in de 'Kerkdienst Vierdaagse'. De Molenstraatskerk bleek al jaren te klein, maar ook de Stevenskerk blijkt niet groot genoeg.

17 Goed nieuws voor de fietsliefhebbers. De gemeente besluit 2,3 miljoen uit te trekken voor uitbreiding en verbetering van de fietspaden in de stad.

18-21 De 79ste Vierdaagse. Na zestien jaar soebatten nemen dit jaar voor het eerst elf rolstoelers deel, zij het bij wijze van experiment. De KNBLO is tegen hun deelname, maar is voor een keer gezwicht na sterke aandrang van de staatssecretaris voor Sportzaken E. Terpstra. Het wandelfestijn begint met miezerig weer, maar eindigt in een tropische hitte. Op de Via Gladiola is het 's middags zeker 34 graden. Tientallen wandelaars en toeschouwers worden door de hitte bevangen. Niettemin halen 31.706 deelnemers de eindstreep, onder wie zes die dit jaar voor de vijftigste keer meelopen.

25 Opening van het kuuroord Sanadome aan de Weg door het Jonkerbos. Het gezondheidsinstituut heeft zowel een therapeutische als een recreatieve functie. Het bronwater voor de thermale baden wordt opgepompt van een diepte van zo'n 700 meter.

26 Uit de publikatie van landelijke onder zoeksgegevens over gemeentelijke belastingtarieven blijkt dat Nijmegen de twijfelachtige eer geniet de duurste Gelderse gemeente te zijn. Ook landelijk gooit de gemeente in dit opzicht hoge ogen. - De Vereniging Dorpsbelang Hees weet via de rechter gedaan te krijgen dat de gemeente de bouw van een asfaltproduktie-installatie door wegenbouwer Boesewinkel laat stilleggen.



KRONIEK 1995
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december