Juni 1995

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in juni 1995. Zie voor verantwoording en overzicht de jaarkroniek van 1995 of gebruik de navigatiebalk onderaan het artikel.

1 In De Vereeniging wordt in aanwezigheid van de bisschop van Den Bosch J. Ter Schure en zijn voorganger J. Bluyssen het zilveren jubileum van de Week van de Nederlandse Missionaris gevierd. Het is vooral een dag van mijmeringen over vroeger, want het beroep van missionaris is duidelijk aan het uitsterven.

2 Met een muzikale taptoe van de Koninklijke Luchtmachtkapel worden de militaire activiteiten op de LIMOS-kazerne aan de Groesbeekseweg officieel afgesloten. Kolonel J. Roelofs biedt het gemeentebestuur het antieke bureau aan waaraan hij en zijn voor gangers gewerkt hebben. Daarmee komt een einde aan de militaire aan wezigheid op het terrein sinds 1880.

3 Vandaag vindt er aan de Waalkade ten behoeve van het Canisius-Wilhelminaziekenhuis een zogenaamde duck-race plaats. Op de Waalstroom 'strijden' 20.000 plastic eendjes, enigszins geholpen door een ferme straal van de blusboot, om de eerste plaats. Het sponsorgeld van ongeveer twee ton gaat naar extra patiëntenvoorzieningen.

7 B en W bepalen dat de bus voorlopig in de binnenstad blijft rijden, maar niet op zaterdag.

10 De zomerkermis staat deze week op een nieuwe locatie: de Waalkade. Helaas is er bij de opening vanwege het regenweer veel minder publiek dan anders.

11 Ook een andere traditie trekt veel minder belangstelling: de jaarlijkse Maria-omgang, die van het Kelfkensbos naar de Molenstraatskerk trekt. Sinds de processie in 1987 nieuw leven ingeblazen is, daalde het aantal deelnemers van aanvankelijk enkele honderden tot ruim honderd dit jaar. 13-14 De Rolling Stones concerteren op de Goffertweide. Ongetwijfeld het beroemdste gezelschap heren dat Nijmegen dit jaar met een bezoek vereert. Het meegebrachte podium valt op door een 30 meter hoge 'cobra'.

15 Sluiting van Veith's Boutique de Musique aan de Koningstraat, speciaalzaak voor klassieke cd's. Het carrillon in de voorgevel zal voorlopig blijven spelen.

16 Start van het zevende Multicultureel Festival Nijmegen in De Lindenberg. Een dansgezelschap uit Uruguay bijt het spits af.

18 Marsleider Chris Bos is door de bocht. Na jarenlang touwtrekken staat hij toe dat er, bij wijze van experiment, twaalf rolstoelers mee gaan doen aan de komende Vierdaagse. Toch is Bos niet enthousiast. Hij is bang dat de Vierdaagse overspoeld gaat worden met rolstoelers, en straks ook met fietsers, snelwandelaars en hardlopers.

19 Deze week wordt een nieuwe drinkwaterbron aangeboord in het Kronenburger Park. De nieuwe bron moet een met zand dichtgeslibde put vervangen.

21 Vandaag wordt bekend dat de Gelderse Archeologische Stichting ca. 8000 vondsten zal overdragen aan Museum Kam. - Reünie van bouwvakkers die tussen 1947 en 1969 aan de restauratie van de St. Stevenskerk hebben gewerkt.

23 Een uitslaande brand legt timmerfabriek Gerritzen aan de Hogelandseweg in de as. - Ontknoping in een moordzaak die Nijmegen een halfjaar lang heeft beziggehouden. Voor het opsporen van de dader was kort na de ontdekking van het lijk een Nijmeegs/Duits rechercheteam opgericht, het zogenaamde 'Alpenteam', vernoemd naar het gelijknamige Duitse plaatsje aan de snelweg A 57, waar het ontzielde lichaam was aangetroffen. De stiefzoon blijkt de van oorsprong Groesbeekse tegelzetter thuis in koelen bloede te hebben doodgeschoten.

24 Meer dan 270 kinderen bezoeken de derde Nijmeegse roefeldag, een dag waarop kinderen snuffelen aan de grote mensenwereld. Ze nemen onder andere een kijkje in de studio van Radboud-TV en bij slager Coenen die hamburgers maakt.

26 Hoewel de LIMOS-kazerne is opgeheven, blijft de schietbaan op Heumensoord in gebruik. De Stichting Schietaccommodatie Nijmegen toont interesse voor overname, maar het provinciaal militair commando laat weten de schietbaan voorlopig niet te kunnen missen, omdat hier onder andere de Luchtmobiele Brigade oefent.

27 Presentatie van de nieuwe bedrijfskleding van het AZN St. Radboud. Rond de jaarwisseling zal ieder personeelslid in het nieuw gestoken zijn. Vanaf dat moment zal iedereen in een oogopslag kunnen zien of men te maken heeft met een verplegende, een laborant, een huishoudelijk of paramedisch medewerker dan wel een arts. Iedere categorie krijgt namelijk een eigen kleuraccent op de overigens witte kleding.

28 De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad verzoekt B en W zich te distantiëren van een uitspraak van VVD-leider Fr. Bolkestein, waarin hij verklaarde er spijt van te hebben dat hij destijds de koninklijke onderscheiding voor Joris Ivens niet tegengehouden had wegens diens communistische verleden.

29 De wasserij van Rentex, die meer dan dertig jaar de was voor de samenwerkende Nijmeegse ziekenhuizen deed, moet sluiten. Een concurrent uit Tiel die goedkoper blijkt te zijn, krijgt het begeerde contract voor de komende jaren.

30 Dezer dagen is de sloop van de Rosa de Lima-school aan de Sperwerstraat begonnen. Op de plaats waar generaties meisjes huishoudonderwijs genoten, zullen woningen worden gebouwd.


KRONIEK 1995
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december