Juni 1997
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in juni 1997 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 1997.
KRONIEK 1997 |
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december |
- 1 Nadat de zender in november van de kabel was gehaald, keert RAI-Uno bijna onopgemerkt weer terug.
- 2 Wethouder W. Hompe maakt bekend dat hij na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 1998 niet in de Nijmeegse politiek zal terugkeren.- Naar aanleiding van de Nijmeegse vuil-grondaffaire verklaart minister van Justitie W. Sorgdrager in de Tweede Kamer dat zij een wetsvoorstel zal voorbereiden dat het mogelijk maakt overheidsorganen strafrechtelijk te vervolgen.
- 5 Kinderen en hun ouders demonstreren in het stadhuis tegen het uitstel van het onderhoud van de kinderspeelplaatsen in de benedenstad.
- 7 Milieudefensie, Fietsersbond ENFB, Fietsen op Zaterdag, Bewonersraad Binnenstad, Verkeers Aktie Groep Nijmegen, De Groenen, Jongeren Milieu Aktief, Studentenvakbond AKKU e.a. organiseren gezamenlijk een fietstocht tegen de plannen om fietsers uit de binnenstad te weren.
- 7-8 Nationaal Concours Hippique in park Brakkenstein.
- 8 Voor de tweede keer binnen korte tijd valt er een dodelijk slachtoffer bij een nachtelijke aanrijding op het kruispunt Groesbeekseweg-Postweg. Volgens deskundigen kan een rotonde de veiligheid sterk verhogen. Dit stuit bij de gemeente op geldgebrek, maar ook is er ter plaatse te weinig ruimte voor zo'n voorziening.
- 11 In een vergadering van de commissie Stedelijke Ontwikkeling blijkt dat de bouwplannen voor Mariënburg 30 a 40 miljoen gulden hoger uitvallen dan was voorzien. Tot ontzetting van de raadsleden bevestigt wethouder Migo de verwachte tekorten.
- 13 De politie ontruimt het gekraakte lijkenhuisje op het Limos-terrein.
- 14 De kolengestookte EPON-centrale valt stil ten gevolge van een stoomexplosie, die bij de omwonenden veel paniek, maar verder gelukkig nauwelijks schade veroorzaakt.
- 15 De komkommertijd is nog niet aangebroken, maar De Gelderlander weet reeds te melden dat de burgemeester van zijn racefiets is gevallen. Hij loopt kneuzingen en schaafwonden op, krijgt een tetanusprik, maar gaat 's maandags 'weer gewoon aan het werk'.
- 16 Wegens een exploitatietekort dat opgelopen is tot 1,5 miljoen gulden, moet de manager van het Triavium naar een andere baan omzien. De gemeentelijke commissie Educatie en Welzijn heeft ernstige kritiek op het management en dringt aan op scherper toezicht door de gemeente als aandeelhouder.
- 16-17 De gemeente organiseert hoorzittingen over de inrichting van acht hangplekken in Dukenburg en Lindenholt.
- 20 Telekabel laat wethouder Janssen schriftelijk weten dat het bedrijf vast houdt aan de in mei doorgevoerde prijsverhoging, die volgens de wet houder in strijd is met de afspraken die zijn gemaakt toen de gemeente het kabelnet aan dit bedrijf verkocht.
- 21 Wegens dealen, het bezit van drugs, of het gebruik van geweld houdt de politie tijdens een houseparty in het Triavium 29 personen aan. Omwonenden klagen massaal over geluidsoverlast. Burgemeester en Wethouders hadden ondanks het negatief advies van hun ambtenaren voor het feest vergunning verleend.- In Leeuwarden verslaat degradatiekandidaat NEC met 4-0 tegenstander SC Cambuur. De andere degradatiekandidaat Go Ahead verslaat weliswaar MVV met 5-1, maar heeft een slechter doelpuntensaldo, zodat NEC in de eredivisie mag blijven.
- 23 Voor rekening van het casino, dat de voltooiing van een verbouwing viert, blijven drie attracties van de zomerkermis op de Waalkade een dag langer draaien.
- 24 Tijdens de lunchpauze uiten gemeenteambtenaren op de Grote Markt hun ongenoegen over de vastgelopen Cao onderhandelingen. De brandweer komt met loeiende sirene, maar de vuilnismannen moeten van hun baas doorwerken.
- 25 De commissie Educatie en Welzijn blijkt verdeeld over de wijze waarop in het Waalspronggebied basisscholen moeten worden gesticht. CDA en D66 willen dat samenwerkende schoolbesturen de nieuwe scholen stichten, waardoor ongewenste concurrentie tussen de besturen zoveel mogelijk wordt voorkomen, maar de PvdA en de oppositiepartijen zien niets in dit voorstel, omdat de confessionele scholen maar hun mening dan sterk zullen gaan overheersen.- Eerste steenlegging voor Museum Het Valkhof. De burgemeester begraaft een tijdcapsule en kinderen doen hetzelfde met een glazen kist waarin door hen gemaakte 'tijdsdocumenten' zijn gestopt. Zogenaamde 'audiodanseressen' uit Berlijn geven intussen een voorstelling in de bouwput.
- 26 Nijmegen krijgt van staatssecretaris D. Tommel van Volkshuisvesting een extra subsidie van 2,4 miljoen gulden voor nieuwbouw in het Rode Dorp.
- 27 Staatssecretaris A. Nuis van Cultuur verklaart in antwoord op schriftelijke vragen van de fractie van De Groenen in de Eerste Kamer dat 'monumenten zorg' wel degelijk een negatief sloopadvies voor het voormalige r.k. weeshuis heeft afgegeven. De werkgroep Hessenberg presenteert een alternatief plan voor dit terrein, waarbij het weeshuis kan worden behouden.- Het Nijmeegs Kamer Orkest concerteert in een regenachtig Valkhofpark.
- 28 Start van de 57-ste Nachtmars.
- 29 Feestelijke opening van het park De Wollewei, gelegen tussen de Dukenburgse wijken Malvert en Lankforst. De naam van het park is ontleend aan het boek van Godfried Bomans, Erik of het klein insectenboek.
- 29 Midzomer Dweilorkestenfestival en braderie op en rond de Goffertboerderij.
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...