Juni 2002
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in juni 2002 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 2002.
KRONIEK 2002 |
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december |
- 2 In de binnenstad wordt het festival 'Nijmegen Cultuurstad' gehouden. Deze manifestatie is een idee van de stichting Novio Pontis.
- 4 De Openbare Bibliotheek gaat zes van de tien vestigingen sluiten. Als alternatief voor de gesloten filialen komen er servicepunten. Deze operatie zal tien jaar in beslag nemen.
- 5 Wim Peters, emeritus hoogleraar klassieke archeologie, heeft een Romeinse tuin aangelegd in het Bijbels Openluchtmuseum. De tuin is ontworpen naar een voorbeeld uit Pompeï.
- 8 De Vrijmetselaarsloge St. Lodewijk onthult in de St. Stevenskerk een gedenksteen voor prins Ludwig Friedrich von Sachsen-Hildburghausen, militair gouverneur van het Kwartier van Nijmegen, die in 1752 de Nijmeegse loge oprichtte.
- 10 In Autocenter Heyendaal wordt een 1,5 meter lange python met veel moeite achter het instrumentenpaneel van een auto weggehaald. Pythons zijn niet giftig, maar kunnen gemeen bijten.
- 12 De eikenprocessierups rukt op. In Wijchen en Groesbeek zijn honderden eiken aangetast. De rupsen vreten de bomen kaal en de haren van de rups veroorzaken ernstige huidirritaties. De bestrijding is in volle gang.
- 13 Onder het pand Lange Hezelstraat 59 worden bij opgravingen laatmiddeleeuwse muren aangetroffen. Volgens de Stichting Oude Stad (SOS) zou het gaan om resten van een rijke kapel met een 'klaverbladkoor'. De eigenaar van het pand, Jo Janssen, maakt al plannen voor een permanente expositie in zijn restaurant, maar volgens stadsarcheoloog Jan Thijssen is de vondst van jonger datum en geen kapel, maar een oven.
- 14 De achtjarige Anne van Rozendaal heeft op de Hooge Langeberg in Groesbeek een vijfduizend jaar oude hakbijl gevonden. De bijl is in Archeologisch Centrum G.M. Kam onderzocht. Ze mag hem houden, maar ze mag hem ook aan het museum verkopen. Aan verkopen denkt ze voorlopig niet.
- 17 Het enthousiasme voor de viering '1900 jaar stad' in 2005 groeit. Het nieuwe College wil nu al E 700.000 reserveren. Burgemeester Ter Horst denkt aan een totale bijdrage van E 2 miljoen van de gemeente en E 3 miljoen van derden. De Gelderlander reikt een groot aantal ideeën voor het feest aan, alle afkomstig van lezers van de krant.
- 18 De acht voormalige noodwoningen aan de Bosweg op de Kwakkenberg worden toch gesloopt.
- 21 Veertig Britse veteranen van de operatie Market Garden bezoeken het Karel de Grote College. Zij laten de leerlingen delen in hun oorlogservaringen.
- 22 De klavecinisten Johan en Dirk Luijmes presenteren zich als 'klinkend kunstwerk' in Museum Het Valkhof. Zij willen aantonen dat muziek en beeldende kunst veel raakvlakken hebben.
- 24 De eerste bijeenkomst van de wijkraad van woonpark Oosterhout in de Waalsprong.
- 26 De Stadspas wordt onder de naam 'Citychip' gelanceerd.
- 27 Samen met hulpverlener Daan van der Bruggen heeft de dakloze Leon een film gemaakt over het leven van daklozen in Nijmegen. Het doel is begrip te kweken voor deze groep. De film gaat in première in nachtopvang Nunn.
- 29 Het universitair kamerkoor Audite Nova viert zijn 35-jarig bestaan met een jubileumconcert onder het motto 'Tong(en) Taal'. Het ensemble brengt onder andere het werk 'Lauden' van de Arnhemse componist Andries van Rossem ten gehore.- Uit een telefonische enquête blijkt dat 1,5% van de Nederlanders Nijmegen kent als 'een van de oudste steden van Nederland'. Als Vierdaagsestad is Nijmegen bekend bij liefst 25% van de respondenten.
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...