Juni 2005

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in juni 2005 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 2005.


KRONIEK 2005
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december


  • 1 Geheel volgens de landelijke trend stemt 55,1% van de opgekomen Nijmeegse kiezers tegen de Europese grondwet. In de regio kent alleen de gemeente Mook en Middelaar een kleine meerderheid voor-stemmers.
  • 2 Koningin Beatrix verblijft vier uur in Nijmegen en omgeving in het kader van haar provinciebezoeken. De historie van Nijmegen en de natuur van de Ooijpolder zijn de thema's die onder haar aandacht gebracht worden. In Nijmegen zelf bezoekt de koningin de verkeerspost van Rijkswaterstaat langs de Waal en - per koets - Museum Het Valkhof.
  • 3 Een toenemend aantal geweldsincidenten noopt het Canisius-Wilhelmina-Ziekenhuis tot het nemen van maatregelen. De meeste agressie doet zich voor bij de afdeling Spoedeisende Hulp: 'Ze vinden allemaal dat ze als eerste geholpen moeten worden'. Ook zijn veel patiënten onder invloed van drugs of alcohol.
  • 4 Op 72-jarige leeftijd overlijdt Thea Langen, Nijmeegs erelid van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Meer dan veertig jaar was zij in de vereniging actief, onder meer als leider van het wedstrijdsecretariaat.
  • 5 Turnster Suzanne Harmes van De Hazenkamp verovert de zilveren medaille op het onderdeel 'vloer' tijdens het Europese kampioenschap turnen in het Hongaarse Debrecen.
  • 6 De Nijmeegse neurowetenschapper prof. dr. Peter Hagoort is een van de vier winnaars van de NWO-Spinozapremie, de belangrijkste wetenschappelijke prijs in Nederland. Met de toegekende 1,5 miljoen euro wil hij meer hersenonderzoekers aantrekken.
  • 8 Na veel ophef over het plan om de zeven zeventiende-eeuwse wandkleden in de raadzaal van het stadhuis definitief te verwijderen, is toch een compromis gevonden. In de ruimte rond de zaal komt een wisseltentoonstelling van drie van de zeven gobelins, die voor de onderhandelingen voor de Vrede van Nijmegen zijn vervaardigd.
  • 10 In het studentencomplex aan de Griftdijk in Lent stort tijdens een feestelijke nacht een galerij met feestvierders naar beneden. Er zijn naar schatting vijftien gewonden. Het uit hout opgetrokken complex wordt voornamelijk bewoond door buitenlandse studenten die een jaar aan de Radboud Universiteit studeren.- Medewerkers van het Haagse Madurodam bezoeken Nijmegen om objecten uit te kiezen die in het miniatuurstadje kunnen gaan figureren. Sint-Nicolaaskapel, Barbarossaruïne en Belvedère worden de uitverkoren gebouwen. Ook het nog te onthullen godenpijler-monument zal op schaal 1:25 vertegenwoordigd zijn.
  • 14 De Nijmeegse Orgelkring opent het seizoen in de Sint-Stevenskerk spectaculair met een 'heropvoering' van het bezoek dat Anna van Oostenrijk, de aanstaande van Philips II, in 1570 aan Nijmegen bracht. Bij die heropvoering wordt nieuwe, door het jubeljaar geïnspireerde muziek gespeeld: een door Berry van Berkum gecomponeerd staatsmotet en een door Joost Langeveld en Jetty Podt geschreven Hymne Nijmegen 2000.
  • 17 Kunstenaars van de Zandacademie uit Zoetermeer gaan op de Hessenberg aan de slag om enorme zandsculpturen te maken. Van 500 ton zand worden kopieën van oude Nijmeegse monumenten gemaakt, zoals de Kruittoren in het Kronenburgerpark en de verdwenen Hezelpoort. De initiatiefnemende stichtingen willen dat de benedenstad tijdens de Vierdaagsefeesten sprankelend voor de dag komt. Ook vinden ze dat in dit stadsdeel de feesten in het kader van 2000 jaar stad veel te weinig zichtbaar zijn. - Oud-wethouder Hubert Bruls, die al enkele jaren voor het CDA in de Tweede Kamer zit, wordt burgemeester van Venlo. De stedelijke politici betreuren de overstap, omdat Nijmegen met Bruls een pleitbezorger in het parlement verliest.- De gemeente heeft een bedrag van 85.000 euro beschikbaar gesteld voor de hoogst noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan de Sint-Stevenskerk. Zo kan ook weer 71.000 euro aan rijkssubsidie worden binnengehaald. Om meer structurele inkomsten te verwerven heeft de Hervormde Stichting voor de kerk een overeenkomst met de Keizer Karel Podia getekend. In het kerkgebouw zullen bijzondere evenementen worden geprogrammeerd.
  • 18 Op de Goffertweide laten 48.000 rockfans zich overdonderen door de muziek van 23 bands op vier podia. Bij dit megaspektakel in de brandende zon wordt ruim 100.000 liter bier ingenomen. De afsluitende band Rammstein laat de bezoekers versuft achter.- De Valkhof Affaire is door de Vereniging van Nederlandse Poppodia verkozen tot Beste Festival van Nederland.- De Russische stad Pskov, ruim zestien jaar zusterstad van Nijmegen, heeft de beschikking gekregen over een Nederlands centrum. Er worden onder meer Nederlandse taallessen gegeven, lezingen over Nederland en Vlaanderen gehouden en Nederlandse volksliederen gezongen. Ongeveer 300 van de 200.000 bewoners van Pskov spreken al Nederlands.
  • 19 Kunstenares Jetske Verhoeven heeft groot succes met haar bonte verzameling van 2.000 stoelen op het Lentse Waalstrand naast de spoorbrug, ook al zijn niet alle stoelen bezet. Aan beide zijden van de rivier overheerst de verrassing van een nieuw perspectief. Velen nemen ook een kijkje op de naburige manifestatie Lentse Oeroude Oeverspelen op een Late Lentedag.
  • 20 Bij de opgravingen van het gemeentelijke Bureau Archeologie op de voormalige parkeerplaats op de Sint-Josephhof zijn de vroegste stenen gebouwfundamenten van Nederland te voorschijn gekomen. Tussen ca. 40 en 70 na Chr. stond daar een met pannen gedekte constructie, vermoedelijk een huis dat deel uitmaakte van Oppidum Batavorum, de stedelijke nederzetting waaraan Nijmegen zijn kwalificatie 'oudste stad van Nederland' dankt.
  • 25 Duizenden homoseksuelen en sympathisanten trekken naar de Waalstad vanwege de festiviteiten op Roze Zaterdag. Bij het startschot op de Waalkade worden onder meer burgemeester Guusje ter Horst en Femke Halsema, GroenLinksfractieleider in de Tweede Kamer, gesignaleerd.
  • 26 Nadat het geluid van het megafestival van Fields of Rock nog maar net uit het Goffertpark weggeëbd is, bereiken er nu de rauwe klanken van Rockin' Park een 36.000-koppig publiek. Met gevestigde namen als R.E.M., Lenny Kravitz en Queens of the Stone Age pakt de gemeente in het feestjaar nog eens goed uit.
  • 27 Basketbalclub Eiffel Towers trekt zich terug uit Nijmegen na een maand van onverkwikkelijkheden rond de onverwachte fusie met EBBC uit Den Bosch. In Nijmegen zal in sporthal De Horstacker een nieuwe basketbalclub gaan spelen, die voorlopig de naam The Romans draagt.

Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...