KNIL-soldaten in de Prins Hendrikkazerne

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=13815702%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=123104"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Beëdiging van officieren van de Koloniale Reserve, op de binnenplaats van de Prins Hendrikkazerne aan de Daalseweg (1935)

De meeste Indische Nederlanders wonen in Den Haag of andere grote steden in het westen van Nederland. Maar ook Nijmegen heeft banden met Indië. In Nijmegen staat sinds 1911 de kazerne van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), de toen nieuwgebouwde Prins Hendrikkazerne. Die kazerne verving de oude Waalkazerne in de benedenstad.

Vanuit de Prins Hendrikkazerne trokken duizenden kolonialen naar Indië. Na zes jaar dienen mochten ze met verlof en heel vaak kwamen ze met hun Indische vrouw en kinderen naar Nijmegen terug of voor definitief verblijf.

De soldaten van het (KNIL) werden in de volksmond kolonialen genoemd. Tijdens hun maandenlange opleiding werden ze gedegen voorbereid op het tropische Indië. Ze trainden met pittige veldmarsen en beoefenden veel gymnastieksport en kregen ooklessen in schermen. Ze leerden Maleis en kregen twee maal per week Indisch eten. De Nijmegenaren konden in de omgeving van de kazerne ruiken wanneer er nasi werd gegeten.

Verantwoording

Tekst uit de tentoonstelling voor het 51e canonvenster Indisch Nijmegen (2012)

Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...