header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Kapel der Zusters Franciscanessen van de H. familie

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
RADBOUD IN DE STAD
Universiteit90jaar.jpg
startpagina
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Religieuze gebouwen.png Soort locatie:
Religieuze gebouwen
Gegevens gebouw
Adres: Van Oldenbarneveltstraat 4
Andere naam:
Bouwjaar: Ca. 1919
Sloopjaar:
Faculteit/studierichting:
Functie:
  • Studentenkerk (1947-1948)


Architect :

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Het Klooster van de zusters Franciscanessen van de H. Familie, gezien in de richting van de Graafseweg (1935)

Vanaf de oprichting van de universiteit tot circa 1940 wordt de kapel van de Zusters Franciscanessen van de Heilige Familie gebruikt voor de wekelijkse mis op zondagochtend. Ieder jaar opnieuw klaagt de moderator echter over het gebrek aan godsdienstzin en hekelt hij de geringe deelname van studenten aan de kerkdiensten, die zo passend worden geacht voor een rooms-katholieke universiteit.
De goede zeden worden sowieso scherp in de gaten gehouden, want het studentenleven kent talloze verlokkingen. Het dagblad De Gelderlander meldt bijvoorbeeld in de vroege jaren vijftig ‘dat meisjesstudenten op haar kamers mannelijke studenten, en mannelijke studenten op hun kamers meisjesstudenten gedurende geruime tijd en geheel buiten studieredenen om ontvangen.’ Degenen die onderdak verlenen aan studenten wordt daarom verzocht ongewenst gedrag tegen te gaan of hiervan melding te maken en zodoende de goede zeden te handhaven.
Tijdens de jaren zestig wordt het katholieke karakter van de universiteit openlijk ter discussie gesteld. In 1966 wordt bijvoorbeeld gesproken van ‘een nietszeggend predikaat’ en in het voorjaar van 1968 stellen studenten voor om de Faculteit Theologie te veranderen in een faculteit voor oecumenische of algemene theologie. Hoogleraren en stafleden zijn echter faliekant tegen. Professor Han Fortmann – deskundig op het vlak van de psychologie van cultuur en godsdienst – laat eveneens een tegengeluid horen en vraagt aandacht voor ‘geesteshygiëne’ en een herwaardering van het katholicisme.

Bronnen[bewerken]

  • J. Brabers, O. Schroder, Proeven van eigen cultuur. Vijfenzeventig jaar Katholieke universiteit Nijmegen 1923-1998(Nijmegen 1998)
  • Carolus Magnus Nijmegen, Het Nijmeegs Studenten Corps (Nijmegen 1948)
  • Nijmeegs universiteitsblad

Verantwoording[bewerken]

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 28.57" N, 5° 51' 22.79" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden