header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Karel, H.J.

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Karel, H.J.
Andere naam (namen):
  • Henri Johan Karel

Geboortedatum: 1905/09/18
Overlijdensdatum: 2001
Persoonsarchief
Het archief/de collectie van deze persoon is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Levensloop

Karel werd op 18 september 1905 geboren te Nijmegen als zoon van Hendrika Grobbe en smid, rijwiel- en autohandelaar Willem Karel sr. Karel trad, net als zijn oudere broer Willem jr., in de voetsporen van zijn vader en opende in augustus 1930 voor eigen rekening een rijwielhandel aan Mariënburg 72. Aanvankelijk bestond zijn assortiment uit luxe en transportfietsen en fietsonderdelen. Binnen enkele jaren veranderde hij de fietsenzaak in een motorrijwielhandel, met een reparatie-inrichting en een afdeling leren kleding.

Hij was in de periode 17 oktober 1933 tot 4 januari 1942 lid van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB). Daarvoor, en omdat hij zich tijdens de oorlog ‘in strijd met de belangen van het Nederlandse volk’ zou hebben gedragen, moest hij zich na de oorlog in een proces verantwoorden. Hij werd onder meer veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, met aftrek van zijn voorarrest en verblijf in een interneringskamp.

Karels eerste huwelijk met Antonia Westerlaken, gesloten in 1941, eindigde na de oorlog in een scheiding. Hij hertrouwde in 1951 met Huberdine Marie Henriëtte (Tini) Ashof. Het jaar daarna verhuisde zijn motorzaak naar het pand van de voormalige Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant aan de van Broeckhuysenstraat. Rond 1970 beëindigde hij zijn zaak en verhuurde hij het pand aan een meubelzaak. Nadat het leeg kwam te staan werd het grote gebouw eind 1984 gekraakt. Karel voerde jarenlang vergeefs strijd om de krakers uit zijn pand – door de krakers ‘De Grote Broek’ genoemd – te krijgen. Een jaar na zijn dood werd het kraakpand door de gemeente gelegaliseerd.

Beroep en activiteiten

Handelaar in motoren

Woonplaats(en)

na 1910-1927:Nijmegen Smetiusstraat 4 locatie in googlemaps

1933-1943:Nijmegen Mariënburg 72 locatie in googlemaps

1953-1963:Nijmegen van Broeckhuysenstraat 46 locatie in googlemaps

1963-2001:Plasmolen Zevenbergseweg 3 locatie in googlemaps

Bronnen

  • De Gelderlander, 2002.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Willemien Jansen en Robert Spanings, Hylke Roodenburg. (2019, 2021)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden