Het comité der Katholieke Sociale Actie zette zich begin 20e eeuw onder andere in voor de oprichting van een gemeentelijke arbeidsbeurs en een werklozenfonds.
Op een adres van een commissie uit het plaatselijk comité der Katholieke Sociale Actie om voor de winter 1908/1909 een gemeentelijke arbeidsbeurs op te richten wordt door de gemeenteraad positief gereageerd. Per 1 januari 1909 is te Nijmegen de gemeentelijke arbeidsbeurs een feit.[1] De directeur van het arbeidsbureau wordt benoemd door Burgemeester en Wethouders, de voorzitter en leden van de arbeidsbeurs door de raad. Wanneer in 1916 de gemeentelijke arbeidsbeurs omgezet wordt in een Districtsarbeidsbeurs en de directeur daardoor ook vaak buiten de stad moet zijn, stelt de gemeente als extra ambtenaar een klerk bij de arbeidsbeurs aan.[2]
Behalve om een arbeidsbeurs vraagt de Katholieke Sociale Actie ook om de stichting van een werklozenfonds. Ook aan dit verzoek wordt gevolg gegeven: de gemeente geeft als startkapitaal f100,-.
Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)