header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Katholieke begraafplaats Hatert

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Katholiek
Straatnaam : Angerensteinstraat
In gebruik vanaf: 1860
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis[bewerken]

Hatert kreeg in 1846 een eigen katholieke kerk en werd in 1853 een zelfstandige parochie. Daarvoor behoorde Hatert tot de parochie Neerbosch-Hees. Op 18 december 1859 vroeg pastoor G. van Kraay toestemming aan het college van Burgemeester en Wethouders om een begraafplaats te mogen aanleggen ten zuiden van de kerk, op een stuk bouwland achter Rozenburg aan het Kerkstraatje (vanaf 1964 Angerensteinstraat). Het college willigde het verzoek van de pastoor van Hatert op 13 januari 1860 in op voorwaarde dat het terrein omrasterd zou worden door een muur of heg.

De kerk werd in 1967 in verband met de bouw van de Hatertse brug afgebroken. De begraafplaats is anno 2007 nog steeds in gebruik; het bestuur en beheer berust bij het kerkbestuur van de Antonius Abt parochie te Hatert.

Begraafregisters[bewerken]

De Antonius Abt parochie beschikt over documenten waarin de personen vermeld staan die op de katholieke begraafplaats Hatert begraven liggen. Deze zijn nog niet toegankelijk. Wel raadpleegbaar zijn de lijsten van personen die er nu begraven liggen. Belangstellenden kunnen met gedegen onderzoeksreden schriftelijk contact opnemen (met vermelding van eigen telefoonnummer) met mevr. Bekkers van Gemert, de Meeuwse Acker 17-10, 6524 DV Nijmegen (2007)

Bronnen[bewerken]

  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 58-59.

Verantwoording[bewerken]

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden