Katholieke begraafplaats Lent

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Katholiek
Straatnaam : Pastoor van Laakstraat
In gebruik vanaf: 1837
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis

In 1837 kregen de rooms-katholieken in Lent een kerkje, waaromheen zij een begraafplaats situeerden. De huidige rooms-katholieke kerk werd in 1879 ontworpen door architect G. te Riele Wouterszoon uit Deventer, en is gebouwd op de plaats van het oude kerkje. De kanunnik van het Metropolitaan Kapittel van het Aartsbisdom Utrecht en deken van Arnhem, R. Jansen, zegende de nieuwe kerk in. De tijdens de Tweede Wereldoorlog opgelopen schade aan kerk en kerkhof werd hersteld in 1947. De begraafplaats rondom de kerk aan de Pastoor van Laakstraat is nog steeds in gebruik. Er worden alleen ingeschreven parochianen begraven.

Begraafregisters

Het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) beschikt over begraafregisters van de katholieke begraafplaats in Lent betreffende de periodes 1839-1944 en 1950-1985 (RAN, R.K. parochie van O.L.V. Geboorte te Lent, inv.nrs. 676-678). De registers betreffende de jaren 1985 tot heden bevinden zich bij de heer Natrop. Voor inzage dient men zich schriftelijk tot het parochiebestuur van de parochie O.L.V. Geboorte te Lent te wenden met een gedegen onderzoeksvraag (2007).

Bronnen

  • K. Hakvoort, B. van der Heijden en J. Walravens, 150 jaar Katholiek leven in Lent 1851-2001, Lent 2001.
  • H. Jansen, Korte Historie van de Rooms-Katholieke kerk te Lent, Elst 1988, p. 3-4.

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...