Katholieke begraafplaats Neerbosch-Hees

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Katholiek
Straatnaam : Dennenstraat
In gebruik vanaf: 1848
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis

Pastoor D.J. Van Zeeland van de Antonius Abt parochie van Neerbosch en Hees kreeg in 1848 toestemming van het Nijmeegs gemeentebestuur voor het aanleggen van een rooms-katholieke begraafplaats, om en terzijde van het kerkgebouw aan de Dennenstraat. Het kerkhof viel onder het kerkbestuur, maar het college van Burgemeester en Wethouders had het ‘oppertoezicht’. Nu wordt de begraafplaats beheerd door de parochie St. Antonius Abt te Neerbosch.

Begraafregisters

De begraafregisters van de katholieke begraafplaats in Neerbosch zijn op verschillende plaatsen ondergebracht:

  • Grafregisters 1849-1881 en 1882-1910 van de parochie St. Antonius Abt te Neerbosch, raadpleegbaar op microfiche in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen (RAN).
  • Het RAN beschikt over het Controleboek R.K. Kerkhof Neerbosch Hees, begraafregister 2, 1920-1975, van de parochie St. Antonius Abt te Neerbosch (RAN, Archief Parochie St. Antonius Abt, inv.nr. 2). Het begraafregister is raadpleegbaar op microfiche in de studiezaal van het RAN.
  • Begraafregisters over de periode december 1963-2007 zijn aanwezig bij het parochiebestuur van St. Antonius Abt te Neerbosch. Belangstellenden kunnen de registers inzien. Delen van begraafregisters zijn verloren gegaan of elders ondergebracht. Contactpersoon: pater C. van Gorp SCJ, Dennenstraat 121, 6543 JR Nijmegen.

Bronnen

  • J. Brinkhoff, Een eeuw St. Vincentiuswerk in Neerbosch-Hees: 1849-194, Nijmegen 1949.
  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 57-58.

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...